Han tjänar en årslön varje kvart under julen

H&M–giganten väntas bli julhandelns största vinnare

NYHETER

Här är julhandelns största vinnare – Stefan Persson. I december väntas H&M-giganten dra in en normal svensk årslön – på 15 minuter, rapporterar affärsvärlden.se.

Foto: Börje Thuresson
HM-giganten Stefan Persson.

Vad hinner man göra på en kvart? Ta en fikapaus, lyssna på den gamla Beatles-klassikern Ob-La-Di, Ob-La-Da fem gånger – eller tjäna 250 000 kronor. Det sistnämnda exemplet är Stefan Perssons verklighet. Enligt affärsvärlden.se kommer hans företag att göra en vinst på 1,8 miljarder kronor under december efter skatt.

665 miljoner

Stefan själv, som med sin familj äger 37 procent av H&M, väntas med sin andel av börsbolaget dra in 665 miljoner kronor. Siffror som med enkel matematik kan räknas om till: 21 miljoner om dagen, en miljon i timmen och 250 000 kronor – en normal svensk årslön – i kvarten.

Stefan, som i somras lämnade över vd-posten till sin son Karl-Johan Persson kommer alltså att bli en av julhandelns största vinnare. Men trots den förväntade jättevinsten har de senaste rapporterna inte bara varit positiva. Under oktober minskade företagets försäljning i butikerna med tre procent jämfört med oktober förra året.

Startades för över 60 år sedan

– H&M har, i en marknad som har återhämtat sig väldigt starkt, inte alls hängt med i uppgången. Det har tvärtom varit ett accelererande gap och det är ganska oroväckande när man ser den här trenden, säger Niklas Ekman, aktieanalytiker vid Carnegie med uppdrag att följa H&M-aktien, till affärsvärlden.se.

Stefan Perssons, vars imperium startades för över 60 år sedan, har alltså minskat sin försäljning de 14 av de 15 senaste månaderna. Ett resultat som kräver gröna siffror under december månad.

– Det är extra stort fokus på månadssiffror nu när det har gått så dåligt under lång tid. Det är väldigt viktigt för HM att komma tillbaka upp från (de dåliga) försäljningstalen, säger Niklas Ekman.

Jonas Blomquist/Minimedia