Här är företagarnas ”korkade” julklappar

Var fjärde chef ger bort alkoholhaltiga drycker till sina anställda i gåva

NYHETER

Var fjärde chef ger bort alkoholhaltiga drycker till sina anställda, uppger organisationen IQ. Något som Anna Carlstedt, förbundsordförande för IOGT, ställer sig mycket kritisk till.

– Det är korkat, säger hon till Aftonbladet.

Att som chef ge bort en god flaska vin till sina anställda kan tolkas som en god gest. Men enligt Anna Carlstedt på IOGT är det onödigt – och riskfyllt.

– Tio procent av den vuxna befolkningen dricker för mycket. Jag tycker det därför är väldigt onödigt att ge bort alkohol i present. Man kan aldrig veta vilka som har svårt att kontrollera sitt drickande, säger hon.

”Vanliga inom offentliga sektorn”

Enligt IQ-initiativet, ett dotterbolag till Systembolaget, har var fjärde chef gett bort alkohol till sina anställda någon gång under året. Organisationens undersökning visar även att alkoholhaltiga julklappar är vanliga inom den offentliga sektorn. Var tionde offentliganställd chef uppges nämligen ha fått sprit, vin eller öl som present under julen.

”Korkat”

Uppgifter som Anna Carlstedt tycker är upprörande.

– Det här är bara ett tecken på hur det ser ut i samhället i övrigt. Det är korkat att ge att ge bort alkohol som present, säger hon.

FAKTA

IQ:s undersökning visar även att:

– Åtta av tio män som ger bort alkohol gör det till affärskontakter eller kunder (78 procent), det gäller bara fyra av tio kvinnor (40 procent).

– Hälften av egenföretagarna (46 procent) får alkohol i julklapp.

– Var tionde offentliganställd chef (11 procent) har fått alkohol i julklapp.

– På 5 procent av arbetsplatserna har man under det senaste året fört en diskussion om alkoholhaltiga drycker som gåva, 11 procent har gjort det tidigare.

Källa: IQ

Jonas Blomquist/Minimedia