Ditt julpynt kan vara en miljöbov

Ljusen i Sveriges granar och adventsljusstakar uppges förbruka stora summor el

NYHETER

Ditt julpynt kan vara en miljöbov.

Enligt en jämförelse av lampförsäljarna Lysman motsvarar ljusen i alla Sveriges granar och adventsljusstakar årsförbrukningen av el för 6000 villor.

Foto: Sara Ringström

Att pynta sitt hem med ljus i adventsstaken och i granen är ett vanligt sätt att skapa en mysig julstämning. Företaget Lysman uppger att svenska folket har ljus i tre miljoner granar och minst en ljusstake per hushåll – varje år.

Miljöbov

Men vad få vet är att elkonsumtionen kan vara en miljöbov. Enligt Lysman motsvarar ljusen i alla Sveriges granar och adventsstakar årsförbrukningen av el för 6000 villor.

– Egentligen är det lampor som alltid står på som är problemet. Om man använder en timer eller stänger av ljusen när man går hemifrån kan man minska konsumtionen ganska snabbt, säger Weine Josefsson, forskare på SMHI och fortsätter:

– Om man vill vara klimatsmart rekommenderar jag att man byter till lågenergilampor.

Snart kommer dock Josefssons rekommendation bli ett krav. I december 2008 beslutade EU om att fasa ut alla glödlampor fram till 2013. En process som började i september i år med att förbjuda alla 100-wattare. Under årets jul tillåts dock svenska folket pynta sitt hem med ”vanliga” glödlampor.

Utomhustemperaturen avgör

På elbolaget Eon säger man att det framförallt är utomhustemperaturen som avgör hur mycket el som konsumeras.

– Om temperaturen utomhus minskar ökar elproduktionen med 350 megawatt, vilket är betydligt mer än årsförbrukningen av 6000 villor, säger Thorbjörn Larsson, pressansvarig på företaget.

Jonas Blomquist/Minimedia