Här är världens billigaste stad

Nordiska städerna är bland de dyraste att handla i

NYHETER

Planerar du att åka utomlands och julhandla? Bege dig då till Bombay, Indien, – i alla fall om du vill spara pengar. Enligt en jämförelse av Pricerunner är det den billigaste staden att shoppa i.

Foto: Andrea BJÖRSELL
Världens billigaste stad, Bombay.

Att julhandla i Stockholm, Oslo eller Köpenhamn kan svida i plånboken. Enligt prisjämförelsesajten Pricerunner är de nordiska städerna bland de dyraste i världen.

Vill du spara pengar ska du istället bege dig till städer utanför Europa. Billigast är Bombay i Indien där priserna är 30 procent lägre än genomsnittet i världen. Tvåa är svenskfavoriten Bangkok i Thailand.

”Kontrollera att produkten fungerar”

– Bangkok är 25,7 procent billigare än genomsnittet och det är många svenska familjer som firar jul där så de kan passa på att fynda julklapparna på plats. Den som köper hemelektronik ska då kontrollera så att det man köper fungerar för svenskt bruk och går att använda tillsammans med de saker man redan har hemma, säger Victor Dahlborg, marknadschef på företaget.

Warszawa billigast i Europa

Det går dock att spara pengar även inom Europa. Bland annat i den Polska huvudstaden Warszawa.

– Warszawa som är billigast i Europa är ett riktigt fynd för dem som vill roa sig. Priserna ligger långt under genomsnittet på sprit, läsk, snabbmat, bio och kommunaltrafik. Däremot lönar det sig inte särskilt att köpa hemelektronik där då priserna knappt skiljer sig från Sverige, säger Victor Dahlborg, marknadschef på Pricerunner.

FAKTA

Billigaste städerna:

(Procent under/över genomsnittet i världen)

1. Bombay: – 30,60 procent

2. Bangkok: – 25,70 procent

3. Shanghai: – 19,60 procent

4. New York: – 16,10 procent

5. Dubai: – 13,90 procent

Dyraste städerna:

(Procent under/över genomsnittet i världen)

1. Oslo: 35,40 procent

2. Köpenhamn: 16,60 procent

3. Sao Paolo: 16,00 procent

4: Paris: 15,80 procent

5: Reykjavik: 13,60 procent

Källa: Pricerunner

Jonas Blomquist/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM