Dagens namn: Jonas, Jens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Löparskolan

Testen som får dig att prestera på topp

Årets utmanare valdes ut efter stenhårda tester och noggrann granskning av experter.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger utmanaren Andreas.

Nu berättar coachen Christer Skog om testerna.

Det var tidig fredag när en grupp hoppfulla klev in i Sport Support Centers lokaler på Djurgården i Stockholm. Bland dessa återfanns bland annat Andreas Jonsson och Emelie Eklund. Sex timmar och flera test senare hade de båda valts ut till årets Utmaningen.

– Det gick hyfsat för dem båda. Vi såg även att det fanns stor utvecklingspotential.

Orden är Christer Skogs, coach och testansvarig hos Sport Support Center. Det var han som hade det övergripande ansvaret för den fysiska utvärderingen av deltagarna.

Mäter mjölksyran

Först på schemat den där fredagen i slutet av maj stod ett så kallat tröskeltest, också känt som laktattest.

– Vi mätte mjölksyran i blodet. Utmanarna springer på ett löparband i fyra minuter på en viss belastning, sedan stannar de och vi tar ett blodprov i fingret. Efter det ökar vi hastigheten och gör samma sak, säger Christer Skog.

Testet avslutas när utmanaren inte orkar springa något mer.

– Utifrån det kan man sedan ta fram de olika pulsvärden som löparen bör ha när de tränar. Det visar uthålligheten i individens muskler. På så sätt kommer utmanarna att kunna träna precis under mjölksyretröskeln.

"Helt okej för sin ålder"

Efter tröskeltestet följer en tuff utmaning; ett test för att beräkna syreupptagningsvärdet. Deltagaren får bland annat en andningsmask kopplad över munnen. Testet går ut på att man börjar jogga på plant underlag varefter man var trettionde sekund höjer lutningen.

– Vi kör tills deltagaren inte orkar mera. Därefter analyseras utandningsluften för att se på förhållandet mellan syre och koldioxid och syre, säger Christer Skog.

– På så sätt får vi fram den maximala syreupptagningsförmågan.

I ett mejl till löptränaren Rubin McRae så rekommenderar Christer Skog att Andreas och Emelie inledningsvis kommer att behöva bygga upp sin uthållighet via en period av långsamma långdistanslopp.

Men vad säger resultatet om våra två utmanare?

– Testen är ju till för att vi ska kunna hitta deras individuella förutsättningar och sedan göra upp en plan. Både Emelie och Andreas är helt okej för sin ålder. Ingen av dem var direkt i fysisk kris, men de har båda utvecklingsmöjligheter.

Kollar bentätheten

Under hela Utmaningen, fram till Lidingöloppet i början av hösten, så kommer Christer Skog att följa Emelie och Andreas utveckling. Ytterligare två tröskeltest och två syreupptagningstest kommer att genomföras i sommar.

– Nu när de ska börja träna hårt så har vi även gjort en dexamätning. En dexamätning innebär att vi mäter kroppssamansättningen, förhållandet mellan fett och muskler i kroppen samt bentätheten. Det är ett säkerhetstest som gör att vi kan hålla koll på deras kroppar (se bild).

Två avled efter lopp

I fjol avled två män efter att ha sprungit Midnattsloppet, enligt läkarna troligtvis på grund av hjärtfel.

– Vi eftersträvar säker och hälsosam motion, därför kommer vi även göra ett arbets-ekg för att se hur hjärtat mår hos utmanarna, säger Christer Skog.

Arbets-ekg innebär att de mäter hjärtat medan deltagarna cyklar i tung uppförsbacke.

– Det var verkligen jättemysigt. Tack för att jag fick göra det här (skratt), säger Emelie Eklund bara minuter efter testet.

Förra året kunde Christer Skog se en rejäl fysisk förbättring hos utmanaren Klas Kronaas. Han hoppas på samma resultat i år.

– Hos Klas såg vi en tjugoprocentig förbättring – och det på en ganska kort period av tre månader. Det här är skräddarsydda individuella program för varje utmanare och det är fantastiskt egentligen att man kan se sådana jättebra förbättringar.
 

Läs om de senaste testen på Utmanarnas blogg.

Andreas får sin kroppssammansättning mätt. Andreas får sin kroppssammansättning mätt.
SENASTE NYTT

Kampanj

Visa fler
Om Aftonbladet