Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Norsk Fisk

Så kom Marit i form – med hjälp av fisk

Hemligheten bakom en del av succén

Hon var uträknad men kom tillbaka.

Med mer fisk i dieten och annorlunda träning blev hon hela Norges hjältinna i vinterspelen.

– Mer fisk i kosthållningen låg bakom en del av min succé, skriver skidåkerskan Marit Björgen på sin hemsida.

Foto: norskfisk.se

Marit Björgen är en av världens främsta skidåkerskor men inför säsongen 2009/2010 var hon nästan helt borträknad. Under ett par säsonger hade hon gått från en ständig besökare på prispallen till att gång på gång hamna på efterkälken.

Förändrade kost och träning

Marit var dock inte på beredd att ge upp utan bestämde sig istället för att tillsammans med sin läkare, dietist och tränare lägga om både sina träningsmetoder och sin kost.

– Jag prioriterade mycket rolig träning och fokuserade även på träning med balans, styrka och koordination. Jag lade även mycket fokus  på att jobba med det mentala, skriver Marit på sin hemsida.

Men träningen var inte det enda Marit ändrade på. Hon gjorde också en stor förändring i sin kosthållning. Från att ha ätit sjömat en gång i veckan beslutade hon sig för att äta fisk och skaldjur minst tre gånger per vecka. Något som också visade sig i resultatlistan.

Här hittar du goda och enkla fiskrecept.

Blev hjältinna

I vinterspelen i Kanada 2010 tog hon hem fem medaljer, varav tre guld.

När den norska tidningen Dagbladet intervjuade henne efter succén berättade hon bland annat att den nya kosten hade hjälpt henne att hålla sig frisk och pigg under hela säsongen.

Sedan framgången i Kanada har Marit Björgen varit ambassadör för Norsk Sjömatråd och hjälper till att inspirera fler att äta norsk sjömat. På hennes hemsida delar hon även med sig av sina bästa fiskrecept.

Här kan du läsa mer Norsk Sjömatråd och få tips på goda fiskrecept.

Visit Norway
SENASTE NYTT

Kampanj

Visa fler
Om Aftonbladet