Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Norsk Fisk

Så äter man lax i olika länder

12 miljoner måltider med lax.

Så mycket norsk lax serveras runt om i världen – varje dag.

Så här äter man den i några av länderna.

Varje dag serveras det 33 miljoner måltider med norsk sjömat runt om i världen. Av dessa är 12 miljoner måltider norsk lax.

En stor del av marknaden är i Norge där man i snitt äter 8 kilo lax per person – varje år. Men Norsk sjömatsråd har också lyckats sprida sin produkt långt utanför Norges gränser, förutom huvudkontoret i Norge har man kontor i elva andra länder runt om i världen och levererar fisk till åtskilliga.
Här kan du läsa mer om Norsk Fisk.

Lite olika

Hur man äter laxen är lite olika i de olika länderna. I Japan används laxen mest till sashimi och sushi medan man i Sverige säljer mycket fryst lax även om man numera jobbat hårt för att öka försäljningen av färsk lax. I Sverige används laxen i en mängd olika rätter, vi äter den färsk på sushi, rökt eller gravad vid högtider och grillad eller ugnsbakad till vardags.

Men det är inte bara i Sverige som laxen är populär.  I Polen är norsk lax den absoluta favoritfisken och Norsk Sjömatsråd har de senaste tio åren haft en mycket stark utveckling.  Även i Italien är norsk lax populär där äts den ofta i pastarätter.
Här hittar du massor med goda laxrecept.

Tar marknad i USA

Ett annat land där man de senaste åren tagit en stor marknadsdel är USA. Här står lax för 13 procent av sjömaten som äts i landet. Detta gör lax till den tredje mest eftertraktade sjömaten efter tonfisk och räkor. Kalifornien är den största marknaden där den framförallt äts färsk i hemmen under sommarmånaderna.

Här är den största marknaden

Den största marknaden för norsk lax var 2011 Frankrike, hit exporterad man under året 144 tusen ton lax. Efter Frankrike är Ryssland den största laxmarknaden för Norsk sjömatsråd. Här är lättsaltat lax en populär laxmåltid men de senaste åren har lax som huvudrätt i form av ugnsbakade eller grillade laxrätter blivit en populär måltid.

På Norskfisk hemsida kan du läsa mer om hur lax används i olika länder och hitta en mängd olika goda laxrecept.
Här hittar du tips på hur du grillar lax.

Visit Norway
SENASTE NYTT

Kampanj

Visa fler
Om Aftonbladet