Familjen är testpiloter – i "One Tonne Life"

1 av 3
MOTOR

Här är familjen Lindell från Hässelby. De är testpiloter på resan mot en klimatsmart framtid.

I det unika projektet "One Tonne Life" ska pappa Nils, mamma Alicja och tonårsbarnen

Hannah, 16, och Jonathan, 13, försöka "leva på" ett ton koldioxid per person och år.

Projektet har initierats av A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar. ICA och Siemens är branschpartners.

”One Tonne Life”-projektet har tre huvudsakliga beståndsdelar: Ett klimatsmart hus framtaget av trähusexperten A-hus och ritat av arkitekten Gert Wingårdh. En batteridriven Volvo C30 Electric som laddas med förnybar energi. Vattenfall förser huset med ny smart teknik för mätning av familjens elförbrukning i realtid och bidrar med expertis för hur familjen kan använda energi på ett effektivt sätt. Vattenfall bidrar även med solcellsteknik från ett delägt bolag samt levererar förnybar el från vind- och vattenkraft via elnätet.

Familjen Lindell vann uttagningen i konkurrens med drygt 50 andra familjer – och nu har de flyttat in I det nybyggda "One Tonne Life"-huset på Älghagsstigen i Hässelby utanför Stockholm.. Dottern Hannah såg annonsen först.

– Det lät jättespännande. Vem skulle inte vilja leva i ett klimatsmart hus med solceller, grön el och en elbil på garageuppfarten, säger hon.

Resten av familjen blev snabbt lika entusiastisk.

– Vi har alltid gillat äventyr och utmaningar och att hitta en klimatsmart livsstil är väl en av de mest spännande man kan tänka sig. Här fanns chansen att både få unik kunskap för egen del och inspirera andra på samma gång, säger pappa Nils.

Förändringen för familjen sträcker sig mycket längre än att under sex månader framöver byta ut familjens 70-talshus och snart tio år gamla bilar mot den nybyggda, klimatsmarta trävillan från A-hus och en batteridriven Volvo C30 Electric.

Aptit på koldioxidsnål livsstil

Det handlar också om sökandet efter en koldioxidsnål livsstil som inte innebär att familjen Lindell måste göra alltför stora avsteg från sin etablerade vardag.

– Hittills har vi varit goda "wannabees". Vi är medvetna om klimatproblematiken och vill göra bra grejor.

Men i brist på systematik blir det mest punktinsatser. Då är det svårt att känna att det man gör är betydelsefullt, säger Nils.

Alicja Lindell tillägger:

– Men vi har massor med idéer. Nu får vi ju också bättre möjligheter i form av hus, bil och massor av kunskap. Dessutom har hela familjen fått rejäl aptit på att leva klimatsmart. Vi är beredda att ändra våra vanor för att lyckas. Om det går bra för oss kanske vi kan inspirera andra till att också ändra sina vanor.

För att få grepp om familjens koldioxidavtryck deltar experter från Chalmers tekniska högskola och

Stockholms stads miljöförvaltning i projektet.

Klimatsmart samhälle i miniformat

Att få ner koldioxidutsläppen mot ett ton per person och år är en stor utmaning med tanke på att genomsnittssvensken idag ligger på mellan sex och åtta ton.

Grundtanken med "One Tonne Life" är att samarbete mellan experter på koldioxidsnåla produkter är nödvändiga för att hitta en genomtänkt klimatsmart livsstil.

ICA och Siemens branschpartners

ICA och Siemens är med i "One Tonne Life" som branschpartners.

ICA står för familjens matkonto och hjälper också familjemedlemmarna att göra medvetna val som minskar klimatpåverkan från måltiderna.

Siemens har utrustat hushållet med hushållsapparater i världsklass när det gäller energi- och vattenförbrukning.

Volvo

ARTIKELN HANDLAR OM