Framgångsrik helg för Polestar i Japan

MOTOR

Dahlgren säkrade en sjätteplats i årets näst sista WTCC-tävling.

Helgen i Japan bjöd på dramatik från början till slut. Tyfon-varning, motorbyte och ösregn var en utmaning för Volvo Polestar och Dahlgren som aldrig tidigare tävlat på Okayama-banan.

Volvo Polestar och Robert Dahlgren säkrade en stark sjätteplats i årets näst sista tävling av världsmästerskapen för touring cars, WTCC, i Japan.

– Det känns väldigt bra, bilen fungerade mycket bra på den här banan och det här är en perfekt kick off inför nästa år, säger Dahlgren.

WTCC-helgen i Japan bjöd på dramatik från början till slut. Tyfon-varning, motorbyte och ösregn gav milt sagt utmanande förutsättningar för Volvo Polestar och Dahlgren som aldrig tidigare tävlat på Okayama-banan.

Nedflyttad tio platser

Dahlgren startade från 24:e plats i den första tävlingen, efter att ha blivit nedflyttad tio platser på grund av motorbytet, och inledde sedan en ursinnig jakt upp genom fältet. Jakten resulterade i tangerat snabbaste varv och en tiondeplats, bara sekunden bakom erfarne touring car-föraren Alain Menu.

I andra tävlingen startade Dahlgren från tionde startruta och svarade för en mycket stabil körning på den vattendränkta banan. Dahlgren korsade mållinjen som sexa och säkrade sin och Volvo Polestars bästa placering någonsin i VM.

– Det rann sjöar av vatten på banan, man fick dubbelbromsa innan och efter vattenpölarna. Dagens resultat känns som en jättebra avslutning på årets säsong, inte bara för mig, men även för Volvo Polestar. Vi har haft motgångar när vi gjort inhopp i VM tidigare, nu fick vi den boost som behövs inför 2011, säger Dahlgren.

Matchade tempot

Dahlgren matchade tempot av fabriksförarna från BMW, Chevrolet och SEAT i båda tävlingarna trots teamets begränsade erfarenheter av banan och VM-serien.

– Vi är mycket nöjda med helgens tävling. Alla har jobbat väldigt hårt med det här projektet och idag fick vi ett gott betyg på att vi kan matcha toppen i VM. Det ger mersmak och en mycket bra känsla inför nästa säsong, säger Christian Dahl, VD för Volvo Polestar.

Helgens tävling i Japan är sista delen i årets förberedelse inför 2011 då Volvo Polestar och Dahlgren kommer köra full säsong i VM som utvärdering för ett officiellt deltagande 2012.

– Det har varit fantastiskt roligt att se hur Polestar Volvo har jobbat sig kontinuerligt framåt till dessa resultat. Nu är de mer än väl redo för sin utvecklingssäsong i WTCC, vi ser fram emot att följa deras framgångar på banan nästa år, säger Magnus Jonsson, ordförande i motorsportsstyrelsen på Volvo Personvagnar AB.

Volvo

ARTIKELN HANDLAR OM