En Volvo kan bli årets bil

Nya Volvo V60.
MOTOR

41 bilar nominerades – bland de sju finalisterna till ”Årets bil” återfinns Volvo S60/V60.

Ett av Volvos ”ess i rockärmen” är de säkerhetssystem som kan bromsa bilen automatiskt.

Nya Volvo S60.

Den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets bil” utses av 59 motorjournalister från 23 europeiska länder. De väljer ut den mest nydanande bilen bland samtliga modeller som säljs på den europeiska marknaden. Sju finalister har nu valts ut bland de 41 nominerade bilmodellerna.

Bland årets finalister återfinns Volvo, med nya S60/V60. Marianne Sterner, testchef för Vi Bilägare, är en av de svenska representanterna i Årets bil-juryn. Hon berättar i Vi Bilägare att Volvos finalplats är ett tecken på att juryn har beaktat Volvos säkerhetssystem som kan bromsa automatiskt.

Pedestrian Detection

Med Volvo S60/V60 lanserades Pedestrian Detection med autobroms och full bromsverkan. Systemet består av en nyutvecklad radarenhet i bilens grill, en kamera framför innerbackspegeln och en central styrenhet. Radarns uppgift är att upptäcka en fotgängare eller ett fordon framför bilen och bestämma avståndet till dessa. Kameran avgör vilken typ av föremål det är. Systemet är programmerat för att även reagera på framförvarande bilar som står stilla eller rör sig i samma riktning som den egna bilen.

Urskiljer fotgängares rörelser

Tack vare den nyutvecklade, så kallade "dual-mode" radarns mycket bredare synfält kan dessutom fotgängare på väg in i körbanan upptäckas tidigt. Kameran har en bättre upplösning än föregående generation. Detta har gjort det möjligt att urskilja fotgängares rörelsemönster.

Nya Volvo V60 har City Safety som standard. Systemet håller koll på framförvarande fordon med hjälp av en lasersensor som är inbyggd i framrutan i höjd med backspegeln.

Med City Safety bromsar bilen automatiskt om föraren inte reagerar i tid när framförvarande bil saktar in eller stannar – eller om föraren kör för fort mot ett stillastående föremål. Är den relativa hastighetsskillnaden mellan fordonen under 15 km/h kan kollisionen undvikas helt. Om hastighetsskillnaden ligger i intervallet 15-30 km/h sänks kollisionshastigheten för att minimera effekterna av olyckan.

Volvo

ARTIKELN HANDLAR OM