Nya T6-motorn prisades i USA

1 av 4
MOTOR

Volvos nya S60-modell fortsätter att skörda framgångar. Nu har T6-motorn belönats med den prestigefyllda utmärkelsen ”Ward's 10 Best Engines” för 2011.

Trelitersmotorn levererar 304 hk och har ett vridmoment på hela 440 Nm. Detta ger en snabb acceleration och smidiga köregenskaper.

I år nominerades 38 bilar till ”Ward's 10 Best Engines” för 2011. Samtliga fordon hade motorer som var nya eller påtagligt omarbetade konstruktioner. Volvos nya prestandamotor T6, som lanserades med nya Volvo S60, vann utmärkelsen som en av de tio bästa motorerna. Det är för övrigt första gången som Volvo Personvagnar har med en motor på Ward's lista.

”Volvo höjde helt klart nivån över BMW när de utvecklade den fantastiskt mjuka T6-motorn, med styrkan i sitt utsökta mellanregister och en total avsaknad av turbo-lag. Den här motorn är perfekt anpassad för den nya S60:n”, konstaterade Tom Murphy, redaktör för Ward's AutoWorld i sin artikel om utmärkelsen.

Levererar 304 hk

T6 har en cylindervolym på 3,0 liter har vässats ytterligare, främst tack vare minskad inre friktion. Den levererar nu 304 hk och har ett vridmoment på hela 440 Nm. Maximalt vridmoment uppnås redan vid 1500 varv och ligger kvar genom hela varvtalsregistret.

Detta ger en snabb acceleration och smidiga köregenskaper. Accelerationen från 0-100 km/h tar 6,5 sekunder och toppfarten är 250 km/h. På samma gång har Volvo Personvagnars motortekniker lyckats pressa ner bensinförbrukningen med cirka 10 procent till 10,2 l/100 km (EU Combined, preliminär siffra). Vinnarmotorn klarar av att matcha vridmomentet hos Volvos V8, samtidigt som T6:an har mer kraft på lägre varvtal.

– S60:ns T6-motor är helt enkelt den bästa motorn som Volvo någonsin har tillverkat. Den är kraftfull, mjuk och ger samtidigt en mycket bra bränsleekonomi. Vi är hedrade över att Ward's erkänner T6-motorn som en av de tio bästa under 2011, säger Doug Speck, vd för Volvo Cars of North America.

Bygg din egen Volvo direkt på nätet.

Volvo

ARTIKELN HANDLAR OM