V60 blev Årets Bil i Norge 2011

MOTOR

Närmare 65 000 norska läsare röstade på någon av de 30 fordon som var nominerade till utmärkelsen Årets bil 2011 i Norge.

Vinnare blev Volvo V60.

Valet till Årets bil 2011 genomfördes av tidningarna Dagladet och Vi Menn. En brett sammansatt jury hade plockat ut finalisterna utifrån fastsatta kriterier. Avslutningsvis kördes finalisterna bil mot bil av hela juryn. Vinnare blev nya Volvo V60.

Vinnarbilen

Juryn anser att Volvo V60/S60 skiljer sig från traditionella Volvobilar på flera sätt. Den är mer sportig, både till utseende och egenskapsmässigt. Det bästa med Volvos nya sportighet är köregenskaperna, som är i klass med tyska premiumbilar. Därtill har Volvo byggt in en lyxig känsla som juryn inte tidigare har sett i märkets modeller i S60/V60:s prisklass. Det som avgjorde utslaget var dock en svensk mångårig paradgren – säkerhet.

Föga oväntat har Volvo V60/S60 ett solitt säkerhetspaket som standard. Bland exemplen finns: kollisions- och fotgängarvarning med full bromsverkan, adaptiv cruisecontrol från 0-200 km/t, filbytesvarning, blindspotvarning och varning för trötta förare.

Fler anledningar

Juryledare Terje Björnsen säger att det finns fler anledningar till valet:

* V60/S60 gör det bra i Vi Menn Bils tester.

* Zero godkänner miljöprofilen för att den kan fås i versioner som går på miljöbränsle samtidigt som de minsta motoralternativen är moderna och effektiva.

* Trygg Trafikk erkänner säkerhetsnivån och möjligheten att köpa avancerad säkerhetsutrustning till någorlunda förnuftiga priser, samtidigt anser hela juryn att den är bra att köra.

* Dessutom har Volvo en image som lyfter den över folkbilarna, men V60/S60 finns också i versioner som är prisvärda från lite över 300 000 kronor, säger juryledaren.

Glädje hos importören

Hos Volvo Personbiler Norge AS är man mycket glada och stolta över utmärkelsen. Sälj- och marknadsdirektör Marius Hayler nämner fler goda sidor hos V60 och S60:

– Detta är en bil som appelerar till många. Den är säker, har en modern design och vi är speciellt nöjda med att Volvo på kort tid har sänkt förbrukningen och utsläppen på sina modeller. Nya Volvo V60/S60 har också en storlek som passar väldigt många, säger Marius Hayler.

Volvo

ARTIKELN HANDLAR OM