S60 årets bil i Grekland

MOTOR

Grekerna utsåg nya S60 till Årets bil. Volvon slog ett nytt rekord, med nära dubbelt så många poäng som tävlingens tvåa.

Volvo S60 var dessutom den enda bilen som belönades med poäng från samtliga journalister.

Volvo S60 utsågs till "Car of the Year 2011" i Grekland. Elva finalister hade valts ut bland de 27 nya modeller som lanserats i Grekland under de senaste 12 månaderna. "Car of  the Year for

Greece-juryn" gav höga poäng till S60-modellen. Med 140 poäng av maxbetyget 184 slog Volvon ett nytt rekord för tävlingen. Det var långt till tvåan, Alfa Romeo Giulietta, som fick nära hälften så många poäng – 72. Den följdes av Opel Meriva med 69 poäng. Volvo S60 var dessutom den enda bilen i tävlingen som belönades med poäng från samtliga motorjournalister – som utgjorde tävlingens jury.

Ny körglädje

Med nya S60/V60-modellerna har Volvo skapat de körgladaste bilarna hittills. Under utvecklingsarbetet har chassigruppen gjort förändringar och förädlingar av så gott som alla detaljer som påverkar bilens köregenskaper. Dessa inkluderar förbättrad styrning, styvare fjädrar och bussningar samt mer dämpning än i någon tidigare Volvo. Till detta kommer en rad nya, körglada motorer, bland annat T6 med 304 hästkrafter.

Modellerna kommer dessutom med nydanande säkerhetsteknik. Med Volvo S60 lanserades Pedestrian Detection med full autobroms. Systemet använder radar och kamera för att hålla koll på fotgängare framför bilen.

I första hand ska den inledande varningen uppmärksamma föraren så att denne själv kan bromsa eller styra undan. Reagerar inte föraren på varningen bromsar bilen automatiskt med full kraft ögonblicket innan kollisionen blir oundviklig.

Undviker krock upp till 35 km/h

Vid automatisk bromsning kan krocken i vissa situationer undvikas i hastigheter upp till 35 km/h. Pedestrian Detection med full autobroms har samma begränsningar som det mänskliga ögat och har liksom vi själva nedsatt "syn" i vissa lägen, till exempel i mörker och dåligt väder.

City Safety ingår som standard i Volvo S60, V60 och XC60. Systemet kan upptäcka och bromsa för framförvarande bilar som står stilla eller rör sig i samma riktning som den egna bilen. I vissa situationer kan krocken undvikas om hastighetsskillnaden mellan fordonen understiger 35 km/h.

Volvo

ARTIKELN HANDLAR OM