Hans AWD räddade familjen ur snödrivan

1 av 3
MOTOR

Sedan fyra år kör Niclas Törnblom en V50 T5 AWD. Fyrhjulsdriften har visat sig vara en oumbärlig tillgång, detta trots att bilen är ordentligt sänkt med ett sportchassi.

Så här skriver bilägaren själv till På Väg:

”De senaste två vintrarna har givit mig insikten att jag aldrig kommer köpa mig en 2WD bil till vardags i framtiden. Det må "bara" vara två extra hjul som driver, men fästet är så många gånger mer än bara "dubbelt upp". Jag har dragit upp otaliga bilar ur diken och snödrivor och har alltid en rejäl tross i bakluckan för att kunna rycka in.

Satt fast i ett dike

Det mest minnesvärda scenariot måste vara nu denna julafton. Jag och sambon skulle fira hemma hos mina föräldrar, bara tio minuter från oss. Då våran hund var med hade vi valt sambons V70 (FWD), men på väg dit fick jag ett samtal från min far. Han berättade att en bil satt fast i ett dike hemma hos dem.

Mycket riktigt, väl på plats stod en hel familj strandad med sin splitt nya BMW 5-serie Touring. Föraren hade kommit ner för en relativt brant backe, fått möte och missbedömt hur bred vägen var i förhållande till plogningen. Resultatet blev att vänster hjulpar skar genom snön i diket och hela bilen for ner och låg nu med kraftig slagsida och vilade på underredet.

Hämtade sin Volvo V50

Det var inte ens lönt att försöka med någon av bilarna till buds. Sagt och gjort – i kostym och finskor åktes det hem igen och V50:n hämtades. Full rulle tillbaka, lite extra sand på backen, på med dragkroken och draglinan kopplades. Det var knappt att det ens skrubbade under mina hjul när vi med lite knuff och skuff baxade upp den drygt 1700 kilo tunga BMW:n, med snö upp långt över sparklådorna – ur det nästan meterdjupa diket.

Jag tror nog att även denna familj kommer överväga AWD på nästa bil. Det var julglädje på hög nivå”, skriver Niclas Törnblom, som arbetar på Bilia.

Volvo

ARTIKELN HANDLAR OM