Fyra Volvo på topp-tio-listan

1 av 4
Volvo V70 är Sveriges populäraste bilmodell.
MOTOR

Konjunkturen är stark, vilket avspeglas i bilförsäljningen. Under februari slog andelen sålda dieslar rekord.

Volvo V70 är Sveriges mest sålda bil – med nya V60 på en tredjeplats. Med fyra Volvomodeller på topp-tio-listan ökar biltillverkaren sin marknadsandel.

Trycket är stort i de svenska bilhallarna. Enligt Bil Swedens statistik registrerades 20 993 nya personbilar under februari – det är en ökning med 16,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Volvo ökar sin marknadsandel under årets andra månad och på topp-tio-listan för februari tar biltillverkaren fyra platser. Förstaplaceringen hålls av Volvo V70. Den nya V60-modellen klättrar till en tredjeplats, följd av Volvo V50. På sjunde plats återfinns Volvo XC60, som topplistans enda SUV.

Rekord för dieselbilar

Under februari nådde dieselandelen av nybilsregistreringarna rekordnivån 62 procent i februari – med 45,6 procent jämfört med föregående år. Samtidigt har andelen miljöbilar (under 120 g/km CO2) minskat. I fjol låg andelen på 37,3 procent under de första två månaderna – den andelen är nu nere på 33,5 procent.

Minskade utsläpp från nya bilar

Trots detta minskar de genomsnittlige CO2-utsläppen från nya bilar, något som glädjer Bil Swedens vd.

– En dieselbil släpper ut 20 procent mindre koldioxid än motsvarande bensinbil och den ökade dieselandelen är en viktig förklaring till att de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar i Sverige sjunker i rekordfart, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

FAKTA

Topplistan

1. Volvo V70

2. VW Golf

3. Volvo V60

4. Volvo V50

5. VW Passat

6. Audi A4

7. Volvo XC60

8. BMW 5-Serie

9. Saab 9-3

10. Mercedes C-klass

Volvo