VM-hjältinnan om sina vita Volvobilar

1 av 5 | Foto: Kjell Bollnert
MOTOR

Hon blev guldhjälte i skidskytte-VM. Helena Ekholm vände de ryska stormvindarna till sin fördel – iskallt satte hon samtliga skott under distansen 15 kilometer.

De svenska skidskyttarna backas upp av Volvo Personbilar Sverige, som är guldsponsor till Svenska skidskytteförbundet.

Med två VM-guld, ett silver och två brons i ryggen begav sig Helena Ekholm till världskuppen i Khanty-Mansiysk. Storformen har infunnit sig i Ryssland där Helena på onsdagen blev guldhjälte. Hon värmde dock upp med att plocka ett VM-brons i söndagens jaktstart.

Inför distansloppet 15 kilometer var det osäkert om tävlingen ens skulle kunna genomföras i det ryska ovädret. Helena kunde dock vända stormbyarna till sin fördel. När konkurrenterna sköt bort sig höll sig svenskan iskall och inväntade de perfekta skotten. Hon sköt fullt och kunde därmed skida hem VM-guldet – med över två minuters marginal.

Volvo är guldsponsor

De svenska skidskyttarna backas upp av Volvo Personbilar Sverige, som är guldsponsor till Svenska skidskytteförbundet.

Som elitidrottare vill man även ha fru Fortuna på sin sida – Helena kämpar dock för att inte trassla in sig i allt för mycket skrock.

– Jag försöker sluta, men så går det bra och man hittar ju alltid en anledning till det – ”ja det var de där trosorna”. Men så går det dåligt och då får man kassera dem, säger Helena Ekholm.

Hon är dock inte vidskeplig när det kommer till bilar. 2010 gifte sig Helena med före detta skidskytten David Ekholm. När paret började dejta så plockades hon upp i pojkvännens Volvo 240. Efter många år har nu den gamla familjeklenoden nu bytts ut. Känslorna inför avskedet var blandade..

– Min man tyckte att det var lite småjobbigt – jag tyckte att det var skönt att få en ny bil, säger hon.

Kör en vit V50

Nu kör paret en vit Volvo V50 2,0D, en snål diesel som enigt Helena lastar mer än vad man kan tro.

– Det är en bra bil – den är snygg, har lagom storlek och är väldigt bra att köra, säger hon.

Helena berättar att hon bor väldigt nära skidstadion i Östersund, så hon behöver inte bilpendla. Hennes man kör å andra sidan långa sträckor i Volvon.

Ska byta till XC60

Trots att de gillar V50:n så har de nu beslutat sig för att byta till en Volvo XC60 – främst för fyrhjulsdriften. Helena ser fram emot att få hem den nya, vita bilen.

– Den ser väldigt bra ut och det känns väldigt bra att åka runt i den, säger Helena Ekholm.

Volvo