Betsson frias i unika fallet 

Av Robin Javerud
Publicerad 09/05/2023
Betsson frias i unika fallet 

Den unika rättegången mellan en spelmissbrukare och Betsson har fått stor uppmärksamhet. Fallet som avgjordes i Uppsala tingsrätt är nu avslutat och gav Betsson rätt. 

Inleddes den 27 mars

En kund till Betsson med svårt spelmissbruk förlorade under perioden 2016-2018 flera miljoner kronor. 

Den 1 januari 2019 införde Sverige ett eget licenssystem för att kontrollera spelandet bättre på svenska marknaden. Ungefär fem år senare, början av år 2023 valde kunden att stämma spelföretaget på 5 miljoner kronor i skadestånd, något som vi rapporterat om tidigare

Rättegången inleddes senare den 27 mars i Uppsala Tingsrätt och har fått stor uppmärksamhet. Den 4 maj står det klart att Betsson vinner fallet och spelmissbrukaren blir utan skadestånd.

Utnyttjat spelmissbrukaren – fått VIP-resor

Spelaren som mellan 2016-2018 omsatte 59 miljoner kronor på spelsidor inom Betsson-koncernen slutade med en förlust på 4,7 miljoner kronor. 

Under åren han spelade och omsatte pengar så delade Betsson ut generösa bonusar för att hålla spelaren kvar, men det var inte allt. Kunden har även fått lyxiga VIP-resor till olika sporthändelser och konserter som ett ”tack” för att han valde just Betsson. 

Mannen menar att denna har blivit utnyttjad av situationen och att Betsson kände till hans spelproblem, utan att åtgärda det på något sätt. 

Spelandet skedde innan omregleringen 

Den unika fallet har skett innan omregleringen av den svenska spelmarknaden. Av den anledningen så har Betsson tekniskt sätt inte brutit mot några spellagar sätt till bonusar eller lojalitetsprogram

I domstolen där Betsson friades så lyder motiveringen att trots spelarens spelproblematik så är de inte tillräckliga för avtalet om spel ska kunna ogiltigförklaras. 

Mannens ombud, Jörgen Hettne uttalade sin besvikelse efter den friande domen: 

Det är en stor besvikelse och vi beklagar domen. Det visar på något sätt hur svårt det är för en person som utnyttjats att få rätt enligt lagen och domen går inte på djupet i flera frågor, anser vi.

Mannen kan fram till och med den 25 maj lämna in en överklagan till Svea Hovrätt.

Per Holknekt stämmer Betsson efter det avslutade fallet

Nu lämnar även entreprenören Per Holknekt en stämningsansökan mot Betsson. Holknekt som inte spelat sedan 2018 har också varit öppen med sitt spelmissbruk och uttryckt sin besvikelse mot de friande anklagelserna mot Betsson till Svenska Dagbladet:

“Först tänker jag bryta ihop en stund. Sen blir man arg. Sen blir man klok igen och så återkommer stridslusten. Och sen skickar jag in min stämningsansökan i kväll, säger han”. 

Nu hoppas Holknekt att hans fall kan fälla spelföretaget i en ny rättegång. 
“Fallet i dag var jättestarkt, men vårt är ännu starkare”, lät han meddela till Svenska Dagbladet.

Hur fallet fortsätter får tiden visa.

Fler nyheter