Så är svenskarnas spelvanor 2022

SKOP har på uppdrag från Spelinspektionen gjort en undersökning om svenskarnas spelvanor. Nästan tre av fyra svenskar har spelat om pengar under 2022.

Undersökningen i siffror

Under november 2022 intervjuvades 1600 personer där samtliga var över 18 år om deras spelvanor. 

  • De senaste 12 månaderna har 72% av alla svenskar spelat om pengar. Detta är ungefär samma siffror som år 2021.
  • Den senaste veckan hade 38% spelat, något som visar en ökning med 4% från fjolåret.
  • Den vanligaste spelformen är lotterier och nummerspel då 71% av spelarna spelat detta. 
  • 85 procent av alla spelare spelar hemma, vilket är i nivå med mätningen år 2021.
  • 62 procent av de som spelat det senaste året känner till självavstängningsregistret Spelpaus.se. År 2021 var siffran 59 procent. 

Nästan tre fjärdedelar har spelat om pengar 2022

Nästan tre fjärdedelar (72%) har spelat om pengar under det senaste året. Detta är varken en ökning eller minskning från fjolåret. 

Av de 72% som spelat under året hade 52% spelat under den senaste månaden medan 38% hade spelat under den senaste veckan. 

Svenskar ser fördelar med licensen

53% av de som svarade på undersökningen anser att det finns fördelar med att spela hos casinon med svensk licens

21% av spelarna skulle inte överväga att spela hos ett spelbolag utan svensk licens medan 5% kunde tänka sig att spela olicensierat, varav 2% hade med avsikt spelat hos ett spelbolag utan den svenska licensen. 

När det kommer till ansvarsfullt spel så tycker cirka var tredje svensk (33%) att spelbranschen tar ansvar medan 4% menar att de inte gör det. 

2% av de svarande anser att de spelat för mycket, desto fler, 6% av de tillfrågade har någon närstående som spelat för mycket. Mindre än 1% har sökt någon form av hjälp. 

Många känner dock till Spelpaus.se, 62% varav 1% har även använt funktionen. Hela undersökningen hittar du hos Spelinspektionen.