Spelare dömd för bonusmissbruk

Av Robin Javerud
Publicerad 16/05/2023
Spelare dömd för bonusmissbruk

Med över 1000 olika spelkonton har en man i Storbritannien systematiskt  utnyttjat bonusar. I det ovanliga rättegångsmålet har nu mannen dömts till fem års fängelse. 

Vinster på omkring 3 miljoner kronor

Mannen, som dömdes till fem års fängelse, har ingått i en grupp som systematiskt utnyttjat bonusar hos spelföretaget bet365. Med flera spelkonton har de sen tagit fördel av bonusarna och totalt gjort vinster på omkring 3 miljoner kronor. 

Jon Howard, ska ha varit huvudmannen i gruppen och skapat över 1000 olika spelkonton i olika namn, något som är förbjudet. Detta påbörjades redan 2008, men det var först 2018 som polisen påbörjade sin utredning. 

En av poliserna i utredningen kommenterade fallet så här: 

“Att spela i andra personers namn är emot användarvillkoren. Hela verksamheten hade skapats för att missbruka bonusar och lura spelföretaget. När vi fick höra om detta 2018 påbörjade vi en komplicerad utredning som tog väldigt lång tid”.

Nekar till brott trots flera åtalade

Jon Howard, huvudmannen i verksamheten dömdes i mars 2023 till till fem års fängelse för bedrägeri, men fortsätter att neka till brott. Howard är den person som skapat samtliga spelkonton under olika personers namn och har tydligast koppling till fallet. 

Det är dock fler i verksamheten som står åtalade och Mike Monckton, från Essex polis, uttalade sig enligt följande:

“Vi spenderade timmar att gå igenom dokument med olika namn, kvitton för lyxgods och 177 simkort som vi konfiskerade från Howards adress. Betydande penningsummor har varit involverade i fallet”.

Ovanligt att ta det till rätten

Att spelare skapat flera konton och utnyttjat bonusar eller bara fördelen med att spela på en viss sida om man blivit limiterad är ganska vanligt. Dock brukar spelföretaget i dessa fall konfiskera eventuella vinster och stänga ned kontot.

Att bet365 tagit det till rättegång är högst ovanligt, men beror troligtvis på att verksamheten i många år plockat ut stora vinster. 

Bet365 fick nyligen betala sanktionsavgift på miljonbelopp

Som vi nyligen rapporterat om så har bet365 även varit involverade i en annan process, på den svenska marknaden. 

Bet365 hade brister i omsorgsplikten för ansvarsfullt spel och fick en varning samt betala en sanktionsavgift på 79 miljoner kronor till Spelinspektionen

Fler nyheter