Spela Sunt

Åldersgräns för spel är 18 år. Spelar du för mycket? Kontakta stödlinjen, stodlinjen.se.

Vem vinner Bragdguldet 2019?

Den 3 december har det blivit dags för Svenska Dagbladet att dela ut årets Bragdguld. Tidpunkten när det prestigefyllda priset delas ut är 13:00. Och frågan är vem som tar hem Bragdguldet 2019? Hos Unibet har man listat favoriterna. Så ser oddsen ut:

Odds Bragdguldet 2019

Tove Alexandersson 2.50 Till Unibet!
Damlandslaget fotboll 3.75 Till Unibet!
Mattias Falck 4.00 Till Unibet!
Daniel Ståhl 5.00 Till Unibet!
Längdstafett damer 7.50 Till Unibet!
Armand Duplantis 9.00 Till Unibet!
Hanna Öberg 10.00 Till Unibet!
Frida Karlsson 12.00 Till Unibet!
Stina Nilsson 15.00 Till Unibet!
Perseus Karlström 51.00 Till Unibet!
Angelica Bengtsson 67.00 Till Unibet!
Djurgårdens IF fotboll 101.00 Till Unibet!

Tove Alexandersson favorit att vinna Bragdguldet 2019

Orienteraren Tove Alexandersson var ytterst nära att vinna Jerringpriset 2018, nu ett år senare är hon favorit att vinna både Jerringpriset och Bragdguldet. När vi summerar 2019 kan vi återigen konstatera att Tove är rankad som nummer 1 i världen i både Orientering och Skidorientering. Mycket imponerande! Under 2019 har Tove deltagit i samtliga 7 VM-lopp i Orientering och Skidorientering, med facit 5 guld och 2 silver. I världscupen vann hon 8 av 9 deltävlingar och i världens största orienteringstävling: O-Ringen vann Tove samtliga 5 etapper och totalen med över 30 minuter. Med dessa insatser under 2019 är det inte oväntat att Tove Alexandersson är favorit att vinna Svenska Dagbladets Bragdguld. Hos Unibet ger ett spel på Tove 2.50. 

Övriga kandidater till Bragdguldet 2019

På Unibets oddslista över: Vem vinner Bragdguldet 2019 hittar vi även följande:

Damlandslaget i Fotboll: Tog VM-brons och svarade för en riktigt bra insats i Frankrike. Förlorade i semifinal mot Nederländerna efter förlängning men vann sedan matchen om tredje pris mot England. 

Mattias Falck, Bordtennis: I våra tog Mattias Falck ett historiskt VM-silver och bröt en 16 år lång kinesisk dominans. Mattias var den förste icke-kines på 16 år att nå VM-final i herrsingel. Väl i finalen pressade 27-åringen världsstjärnan Ma Long.

Daniel Ståhl, Diskus: Jätten från Viksjö vann VM-guld i diskus på VM i Doha. Har svarat för den ena starka insatsen efter den andra denna säsong och vann även Diamond League. 

Längdstafettlaget 4x5 damer: Charlotte Kallas mäktiga ryck i VM-stafetten bäddade för rysaren som gav ett historiskt svenskt stafettguld. På slutsträckan lyckades Stina Nilsson knäcka suveräna Therese Johaug efter en mäkt spurt. I stafettlaget ingick: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Armand Duplantis, stavhopp: Vid 19 års ålder tog Armand Duplantis VM-silver, efter ett enda stort drama mot amerikanen Sam Kendricks. Kendricks och Duplantis tvingade upp ribban på 6,02, men då ingen av dem löste höjden gick guldet till amerikanen som hade en färre rivning under tävlingen.

Hanna Öberg, skidskytte: Öberg tog VM-guld på hemmaplan efter att ha vunnit 15 km, samma distans som hon vann OS-guld i året innan. Vann Bragdguldet 2018 och sannolikheten att hon även skall vinna 2019 är relativt liten. 

Frida Karlsson, längdskidor: Efter en inledande femteplats i skiathlon i VM tog hon ett sensationellt silver på 10 km klassiskt, bara tolv sekunder efter Therese Johaug. Hon är den tredje yngsta åkaren någonsin att ta en VM-medalj.

Stina Nilsson, längdskidor: Trots skada och en kamp mot klockan lyckades Stina Nilsson mot alla odds ta tre VM-medaljer varav 2 guld och 1 silver. Detta kan vi verkligen kalla bragd! 

Perseus Karlström, gång: Efter rader av misslyckade mästerskap slog äntligen gångaren: Perseus Karlström till med en VM-medalj. I Dohas fuktiga hetta lyckades 29-årige Karlström knipa bronsmedaljen på 20 km. 

Angelica Bengtsson, stavhopp: Bengtsson tog visserligen ingen VM-medalj. Men det som utspelade sig på Doha i stavfinalen var verkligen en bragd av modell större. Efter att ha rivit sina två första försök på 4.80 m, bröt Angelica staven nedtill och rasade rakt ner i lådan. På det efterföljande hoppet klarade sedan 4,80 och blev sexa i VM-finalen.

Djurgårdens IF, fotboll: Det var få som trodde att Djurgården skulle ta hem guldet i Allsvenskan, men med nya tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, tog klubben sitt 12:e SM-guld. 

Vad är en bragd?

Bragdguldet eller bragdmedaljen som priset också heter, ska gå till ”årets främsta svenska idrottsbragd”, men ända sedan starten 1925 har frågan uppstått i stort sett varje år: Vad är egentligen en bragd?

SvD:s tidigare sportchef Sune Sylvén formulerade det på följande vis: 

”För somliga är det självklart att den belönade prestationen skall ha varit en sensation. Andra menar att även en favorit kan göra en bragd, främst med tanke på det tunga förväntningstrycket. Därtill kommer klassiska begrepp som ’serie av bragder’ och den ofta citerade raden i Bragdguldets statuter om ’ett svårt och vanskligt läge’”.

Tidigare bragdguldet vinnare:

Här är bragdguldet vinnarna sedan 2000:

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Stenson, golf.

2015: Sarah Sjöström, simning.

2014: Stafettlaget, damer, Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, längdskidor.

2013: Johan Olsson, längdskidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

2010: Stafettlaget, herrar, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner, längdskidor.

2009: Helena Jonsson, skidskytte.

2008: Jonas Jacobsson, parasport, skytte.

2007: Anja Pärson, alpint.

2006: Anja Pärson, alpint.

2005: Kajsa Bergqvist, friidrott.

2004: Stefan Holm, friidrott.

2003: Carolina Klüft, friidrott.

2002: Susanne Ljungskog, cykel.

2001: Per Elofsson, längdskidor.

2000: Lars Frölander, simning.