Dagens namn: Torsten, Torun
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

De danska mikrobryggerierna skapar ett fantastiskt ölutbud


Det kallas det gula guldet. 


Danskarna är kända världen över för sitt öl. 


På senaste tiden har en ny trend vuxit fram i det rödvita grannlandet – produkter från danska mikrobryggerier har blivit superpoppis.

Många förknippar Danmark med öl. Och fram tills för några år sedan var det nog främst Carlsberg och Tuborg man tänkte på. Men sedan millenieskiftet kan man se en ny trend. Danska mikrobryggerier etablera sig här och var på marknaden och i Danmark presenteras en stor variationsrikedom med flera vågade ölsorter – hela spektrat från den klassiska ljusa alen till den mörkaste stout.

Här är några av Danmarks populära mikrobryggerier:      

Nørrebro Bryghus


Nørrebro Bryghus ligger, som namnet skvallrar om, i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. På mikrobryggeriet finns något för alla. Den prisbelönta bryggmästaren Anders Kissmeyer garanterar att det varje dag finns upp till tio olika sorters öl att välja bland. Den småskaliga produktionen gör det möjligt för Kissmeyer att experimentera med ingredienser och uppfinna nya smaker som passar ihop med menyn i den restaurangen som tillhör bryggeriet.  


Adress: 
Ryesgade 3 i Köpenhamn Bryggeriet Apollo


Bryggeriet Apollo ligger bredvid Tivolis huvudentré. Där kan gästerna studera ölproduktionen på nära håll, samtidigt som de njuter av Apollos nybryggda öl. Bryggeriet kan främst beskrivas som en blandning mellan en traditionell pub och en avslappnad restaurang, som levererar hög kvalitet både när det gäller mat och dryck. 


Adress:

Vesterbrogade 3 i Köpenhamn.  

Brewpub


I närheten av Rådhusplatsen, i det gamla Köpenhamn, ligger mikrobryggeriet, puben och restaurangen Brewpub. Puben har inte mindre än 11 kranar med ale från bryggeriets lager. Men du kan också dricka öl från andra mikrobryggerier precis som importerad kvalitetsöl.


Adress:

Vestergade 29 i Köpenhamn 

Braunstein Mikrodestilleri och bryggeri


I Køge hamn, söder om Köpenhamn, ligger Braunstein Mikrodestilleri och bryggeri. Där bryggs bland annat öl som är anpassat efter olika säsonger. I tillverkningen används ekologiska råvaror av hög kvalitet.

Vesterbro Brygghus


Vesterbro Brygghus ligger i stadsdelen Vesterbro i Köpenhamn. I de vackert inredda lokalerna ser man stora kopparkittlar med öl i. Bryggeriets österrikiske bryggmästare Georg Lassacher har tagit fram en serie handbryggda, filtrerade och opastöriserade högkvalitativa öl. I bryggeriet kan du också njuta av en härlig middag. 


Adress:

Vesterbrograde 2B i Köpenhamn.

 

Amager Brygghus

Det här är ett litet mikrobryggeri som ligger strax utanför Köpenhamn nära Kastrup flygplats. Verksamheten är inhyst i ett gammalt skyddsrum. Men de annorlunda lokalerna har tidigare även använts för att förvara biblar i, något som kan ha bidragit till det lugn som vilar över platsen. Bryggeriet tar inga genvägar genom att tillsätta artificiella ingredienser utan använder bara naturliga råvaror under bryggningen. Resultatet blir spännande ölsorter, som varken har filtrerats eller pastöriserats, för att bevara så rena smaker så möjligt.

Adress:

Fuglebækvej 2 i Kastrup

 

Bryggeri Skovlyst

Mitt inne i Hareskov-skogen ligger bryggeriet och restaurangen Skovlyst. Det slog upp portarna år 2004 och serverar spännande egenproducerad öl. Bryggeriet har också en restaurang där du kan njuta av middag och lunch tillsammans med en kall öl. 

Adress:

Skovlystvej 2 i Furesø

VisitDenmark
SENASTE NYTT

Kampanj

Visa fler
Om Aftonbladet