Rekordhög risk för algblomning

Bada på Gotland hellre än vid Hanöbukten

NYHETER

Om du vill slippa bada i grönt slem i sommar ska du bege dig till Gotland eller områden norr om ön.

Risken för algblomning är rekordstor i södra Östersjön.

Karta: Dino Sten

Aldrig tidigare har SMHI uppmätt så höga halter av gödningsmedlet fosfor i Östersjön. Havet är dessutom fritt från kväve. Förhållandena är därmed idealiska för vad som brukar kallas blågröna giftalger.

– Det är svårt att förutsäga algblomning, men förutsättningarna finns om det blir det varmt i vattnet och soligt väder, säger Lars Andersson som tillsammans med kollegorna vid SMHI i Göteborg utfört mätningarna i Östersjön.

Friska vattnet sjönk till botten

De höga halterna av fosfor beror på inströmning av saltvatten i Östersjön för ett par år sedan. Det friska vattnet sjönk ned till botten och det gamla djupvattnet pressades upp mot ytan.

– Det som gjorde bottnarna friska var sämre för ytvattnet, säger Lars Andersson.

Giftalgerna syns framför allt i slutet av sommaren då de utblommade algerna flyter upp till ytan. Störst är risken för algblomning i vattnen öster om danska Bornholm, men söder om Öland och Gotland.

– Blir det västliga vindar blåser algerna till Polen i stället, men kommer vinden från öster hamnar allt ihop i Hanöbukten, säger Lars Andersson.

Innehåller ett levergift

En viss typ av alger innehåller ett levergift som kan vara skadligt eller till och med dödligt för människor och djur.

– Det händer ganska ofta att badare får utslag och irritation i ögonen, säger Lars Edler, marinbiolog vid SMHI.

Synliga alger är lätta att undvika.

– Är man så dum att man vill bada i ärtsoppa kan man ju göra det, men barn ska inte sitta och leka i strandkanten där de kan få alger på fingrarna och slicka i sig, säger Lars Edler.

Karin Lindblom