Ryska alger hotar kusten

1 av 2 | Foto: Kustbevakningen
Alger från Ryssland söder om Huburgen.
NYHETER

Efter de senaste dagarnas varma och stilla väder syns nu stora ytansamlingar av alger i Östersjön tydligt - och i dag kan blomningen tillta.

– Om värmen fortsätter kan det hända mycket under dagen, säger Cia Hultcrantz, oceanograf på SMHI.

På grund av de många lågtrycken och det ostadiga sommarvädret har de svenska kusterna hittills varit förskonade från alger. Men de senaste tre dagarna har blomningen tilltagit rejält, rapporterar SMHI.

– De senaste satellitbilderna visar ett algbälte söder och öster om Gotland och ett som sträcker sig från norra Öland mot finska vikens mynning, säger Cia Hultcrantz.

Sydkusten också drabbad

Kustbevakningen observerade i början av veckan även alger runt Kriegers flak på sydkusten. Algbältet sträcker sig nästan hela vägen upp till Trelleborg. Det ligger nu cirka en sjömil utanför kusten.

I SMHI:s vattenprover har man upptäckt algen Aphanizomenon som inte är giftig, men även den giftiga arten Nodularia spumigena finns i proverna.

– Fast den giftiga har inte förekommit i så stora mängder, säger Cia Hultcrantz.

En tredje art

Längs med den tyska kusten har man de senaste dagarna även upptäckt en tredje art, berättar Sture Nellbring, marinbiolog vid Länsstyrelsen i Stockholm.

– Den kallas för Anabaena och kan också vara giftig, säger han.

De närmsta dagarnas väder blir avgörande för hur pass algdrabbade de svenska kusterna blir under sensommaren.

– Just nu ligger bältena väldigt stilla ute i Östersjön eftersom det blåser så pass lite, säger Cia Hultcrantz.

FAKTA

Så växer algerna till

Starkt solljus och lugnt väder ger goda förutsättningar för algblomning. Dessutom behöver algerna näringsämnen som kväve och fosfor. Vissa alger kan fixera kväve från luften och behöver då endast tillförsel av fosfor.

Tillskott av näringsämnen, exempelvis fosfor, kan ske genom människans övergödning, men det kan också åstadkommas genom att naturligt näringsrikt vatten förs upp till ytskiktet.

Algblomningar kan dyka upp under hela året, men de skadliga blomningarna i Östersjön är vanligast under högsommaren (juli-augusti) och delar av hösten.

Källa: SMHI