Förbud mot glödlampor

Australien vill stoppa energislöseriet - fasar ut äldre lampor inom tre år

Foto: Henrik Hansson
Drar mycket ström Vanliga glödlampor är energibovar. Nu vill regeringen i Australien att alla glödlampor i landet ska bytas mot energisparlampor.
NYHETER

Glödlampor kan förbjudas i Australien senast om tre år.

Skälet är den galopperande växthuseffekten, som drabbat landet hårt.

Byte till energisparlampor beräknas minska utsläppen av växthusgaser med 800 000 ton.

Det är miljöministern Malcolm Turnbull som nu offentliggör en plan för att få bort varenda gammaldags energislukande glödlampa i landet senast till år 2010.

Regeringen i Australien står under hård press eftersom landet redan nu känner av klimatförändringarna och just klimatfrågan väntas bli en valfråga.

Kalifornien först

Nu följer man efter ett förslag som redan lagts i Kalifornien, USA. Där vill delstatsmyndigheten få bort alla energislukande gamla glödlampor till år 2012 och ersätta dem med energisnåla alternativ.

Första måltavlan i Australien är kommunala och statliga myndighter. De ska övertygas om att byta ut glödlamporna mot energisnålare lysrörsvarianter och på så sätt föregå med gott exempel.

På regeringsnivå kommer samtal att föras med branschorganisationer, som ska övertygas om öka produktionen av mer energivänliga lampor.

Tillverkarna ska också uppmuntras att sänka priset på de nya energilamporna, som idag är lika dyra som i Sverige och i vissa fall kostar uppåt hundralappen räknat i svenska pengar.

Inte aktuellt i Sverige

I Sverige finns inga planer på att förbjuda vanliga glödlampor.

- Nej, inte som det ser ut nu. Det skulle vara ganska drastiskt, säger Peter Bennich, projektledare vid Statens energimyndighet.

- Men det är mycket intressant att Australien gör så här.

Globalt sett drar belysningen ungefär 20 procent av den totala elanvändningen i världen.

Inom EU finns ett direktiv som gäller ekodesign och inom det pågår arbetet med att ta fram minimikrav som gäller gatubelysning och kontorsbelysning.

Belysning i hemmiljö omfattas inte ännu.

Tidigare artiklar:

Så sparar du el

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM