Regeringen inför miljöbilspremie

Även vissa bensinbilar ska ge 10 000 kr i premie

Foto: Martin Ström
Saab 9-3 BioPower och Volvo V50 1,8 F kan köras på etanol.
NYHETER

Regeringen inför en miljöbilspremie på 10 000 kronor – redan första april i år.

– Vi tror på en ökning av miljöbilsförsäljningen med 10 till 15 procent, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Premien ska gälla till och med den 31 december 2009. Det meddelande Andreas Carlgren (c) vid en pressträff på torsdagen.

Premien gäller personbilar som är klassade som miljöbilar och registrerade som sådana i vägtrafikförordningen.

Kostar 250 miljoner

Regeringen avsätter 250 miljoner kronor för att finansiera premien, 50 miljoner kronor i år och 100 miljoner under 2008 respektive 2009. Miljöbilspremien ska administreras av Vägverket.

– Vi tror på en ökning av miljöbilsförsäljningen med 10 till 15 procent per år, säger Carlgren.

Han påpekar att definitionen av en miljöbil är teknikneutral, det vill säga att den omfattar såväl vanliga bensinbilar som bilar som drivs med alternativa bränslen.

Bränsleslukande bilar

För att en vanlig bensinbil ska klassas som miljöbil krävs att dess bränsleförbrukning understiger en halv liter per mil.

– Sverige har en, i förhållande till övriga EU-länder, bränsleslukande bilpark. Till och med Tyskland ligger betydligt lägre. Det här är ett sätt att ge försäljningen av bensinsnålare bilar en kraftig knuff framåt. Efter 2009 ska förhoppningsvis det hela vara självrullande, säger Carlgren.

– I stort sett alla bilmärken, inklusive Volvo och Saab, har åtminstone en modell som uppfyller kraven på att klassas som miljöbil.

”Skitbra”

– Skitbra, vi hälsar med glädje det beskedet, säger branschorganisationen Bil Swedens vd Bertil Moldén i en kommentar till att regeringen nu kommit till skott med miljöbilspremien. Han räknar med att försäljningen av miljöbil nu tar fart igen.

– Sverige är ju världsledande redan nu på miljöbilar och vi hade ju en oerhört bra ökningstakt som kom av sig lite i höstas i avvaktan på det här beskedet, så nu tror jag att det tar sig igen.

– Det här kommer att ge förutsättningar för folk att kunna fatta sina beslut nu.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM