4 enkla spartips för hemmet

Foto: Jan Danielsson
Minska på både vatten- och elräkningen med ett nytt vattensnålt duschmunstycke.
NYHETER

Här är 4 sätt att spara pengar och minska klimatförändringarna. Energirådgivarna har listat ett antal åtgärder som du kan spara pengar på och samtidigt leva mer miljövänligt. Här är några av deras tips:

Undvik standby-läge. Spara 500 kr/år

En maskin som står i standby-läge kan dra 50 procent av energiförbrukningen jämfört med när den är påslagen. Om man istället stänger av exempelvis TV:n helt, sparar man både pengar och miljön. Det kostar cirka 70 kronor per år att ha teven i standby-läge och det innebär även en brandrisk. Uppskattningsvis kostar all standby-energi i ett normalhushåll mellan 400 och 500 kronor per år.

Byt till vattensnålt duschmunstycke. Spara: 1 300 kr/år.

Mellan 15 och 25 procent av den totala energiförbrukningen i en villa i Sverige går år till att värma vatten. En familj på fyra personer som i snitt duschar fem minuter per person varje dag, förbrukar 87,6 kubikmeter vatten per dag.

Med ett vattensnålt duschmunstycke minskar förbrukningen till 58,4 kubikmeter per år. Vattenräkningen blir lägre och energiförbrukningen minskar. Totalt kan en familj med fyra personer sänka kostnaden för sin vattenförbrukning med 1 300 kronor per år genom att byta munstycken på dusch och vattenkranar.

Täta fönster och dörrar. Spara: 1 200 kr

Genom att minska värmeutsläpp från din bostad kan du sänka din energiförbrukning som i förlängningen sparar både pengar och miljön. Om du drar för gardinerna eller persiennerna på nätterna, håller du kvar värmen längre. Tätar du dina dörrar och fönster kan du spara upp till 1 200 kronor per år i en normalstor villa.

Sänk värmen. Spara 1 500 kr

Om du sänker temperaturen inomhus en grad så minskar din energiförbrukning med cirka fem procent. För den som bor i en normalvilla innebär det en besparing på 1 500 kronor per år om man sänker från 22 grader till 20 grader inomhus.

Källa: Energirådgivarna

Byt glödlampa - och tjäna pengar

Du kan spara pengar på att sänka din användning av elapparater. Här är tre exempel. Priserna är beräknade på att elen kostar 95 öre per kWh.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM