Kända svenskar: Därför skriver vi på

Mat-Tina: ”Många kan göra mycket - jag tänker på barnen”

NYHETER

Tina Nordström, 33, kock i SVT:s Tinas kök. Mamma till ett barn.

–Det här med klimatförändringarna är någonting man tänker på, särskilt nu när man har barn och så.

Vad lovar du att göra?

– Jag tar bussen väldigt mycket. I den mån man kan göra det så tycker jag man ska göra det. Många bäckar små kan göra mycket.

Jessica Andersson, 33, sångerska. Mamma till Liam, tre år.

–Vi har precis fått den första snön här i Trollhättan och när jag var ute med min son sa han: ”Mamma, jag älskar verkligen snö”. Man önskar att de vintrar man själv upplevde som liten med pulkaåkning och skidor blir något som också han ska få uppleva.

Vad lovar du själv att göra?

–Jag kan lova att jag ska ta tåget istället för flyget. Jag åker mycket tåg redan idag. Är det mer än tio mil till ett jobb så lämnar jag bilen hemma.

Tina Ahlin, 39, musiker och kapellmästare. Mamma till en son.

–Utvecklingen har känts väldigt obehaglig länge nu. Miljön är det viktigaste av allt.

Vad lovar du att göra?

–Jag jobbar redan aktivt för Naturskyddsföreningen och är deras Östersjöambassadör sedan två år. Jag försöker använda bilen så lite som möjligt, jag håller nere tvättemperaturen när jag tvättar, jag handlar miljövänligt och jag försöker att inte ”slöseriduscha”. Vi har ännu inte skaffat miljöbil men jag hoppas att det blir så småningom.

Rickard Sjöberg, 37, programledare. Pappa till ett barn.

–Snart kommer vi inte längre att ha krigsflyktingar utan klimatflyktingar. Man får bara hoppas att det inte är för sent. Det handlar både om personliga beslut och om lagstiftning. Vi har fortfarande ett val att göra. Den dag vi inte har något val, då är det kört.

Vad lovar du att göra?<$>

–Lågenergilampor kör vi ganska mycket med och vi har inte onödigt varmt inomhus. När det går tar jag tåget istället för flyget. Sedan har jag dragit ner mitt bilkörande en hel del.