Lämnad att dö av sin mamma

Varmare vatten tvingar ut valrossarna till havs

1 av 3 | Foto: lee cooper/university of tennessee
DRUNKNADE ELLER SVALT IHJÄL Valrossungarna hittades flytande mitt ute på havet, där de lämnats av sin mamma. Förhindrade att plocka upp dem tvingades expeditionsmedlemmarna lämna dem till en säker död – som offer för klimatförändringarna i Norra Ishavet. ”Ytterst handlar det om att hela världen måste ändra sig”, säger Lee W Cooper.
NYHETER

Här tar den lilla valrossungen sina sista andetag.

Mamman har lämnat den att svälta ihjäl – på grund av klimatförändringarna.

– Vi kunde inget göra, det var fruktansvärt, säger expeditionsledaren Lee W Cooper.

Professor Lee W Cooper minns scenerna som hjärtskärande.

Han ledde en amerikansk miljöexpedition till Norra Ishavet, tillsammans med flera framstående marinbiologer, när nio små valrossungar närmade sig båten.

– Deras mamma hade lämnat dem och de sökte hjälp av oss. De följde vår båt under lång tid och vi fick intrycket att de försökte ta sig upp på båten. De ville bli räddade.

Men expeditionsmedlemmarna kunde inte göra någonting – det är enligt lag förbjudet att fånga vilda djur utan tillstånd.

”Orkade inte se dem”

En annan ur expeditionsteamet, Carin Ashjian, har berättat:

– Jag klarade inte ens av att gå ut på däck. Jag orkade inte se dem.

Att hitta valrossungar långt ute till havs är ovanligt eftersom de normalt lever nära land och är oskiljaktiga från sina mödrar.

– Vi tvingades lämna dem. De gick snabbt mot en säker död där de antingen svalt ihjäl eller drunknade. Det var hjärtskärande.

Expeditionen ägde rum 2004 och nu har forskarna bakom den presenterat en studie där de tydligt pekar ut orsaken: klimatförändringarna.

Sex grader varmare

Vid expeditionen var temperaturen i området sex grader högre än normalt. Den globala uppvärmningen gör att isen smälter.

De isblock nära land där mammorna brukade lägga sina ungar finns nu bara långt ute på öppet hav.

– Det här är någonting som fortsatt även efter vår expedition. Ungarna följer sin mor långt ut på havet och hinner inte med i hennes fart i en desperat jakt efter isflak. I andra fall flyter ungarna ut till havs på isflak som sedan smälter.

Lee W Cooper, som är professor och marinbiolog vid University of Tennessee i Knoxville, uppmanar nu regeringar över hela världen att agera mot klimathotet.

– Den enskilda människan kan göra mycket genom små förändringar. Men ytterst handlar det om att regeringar över hela världen måste ändra sina policys.

Claes Petersson

ARTIKELN HANDLAR OM