FN-chefens miljöknep – klimatsagor

…och nu stödjer han Aftonbladets kampanj

Foto: lars rosengren
HÄR SKAPAS ETT NYTT SAMARBETE Aftonbladets reportageteam Joachim Kerpner och Lars Rosengren är det enda svenska på plats under FN:s klimatkonferens i Nairobi. Och på plats fick de stöd för klimatkampanjen av undergeneralsekreteraren Achim Steiner. ”Det känns perfekt”, säger han.
NYHETER

NAIROBI

Aftonbladets klimatkampanj drivs nu i samarbete med FN.

– Det känns väldigt bra att stödja er, säger FN:s undergeneralsekreterare Achim Steiner.

Han tycker att klimatsagor för barnen är lika viktiga som minskad bilkörning.

45-årige Achim Steiner är chef för FN:s miljöprogram, UNEP, och tvekade inte en sekund att samarbeta med Aftonbladet i kampen mot klimatförändringarna:

Planterar en miljon träd

– Vi ska snart starta en kampanj där målet är att plantera en miljard träd. Vi vill stödja att människor gör saker, därför känns det perfekt att stödja er, säger Steiner.

Vad gör du själv för att hejda klimatförändringen?

– Mitt jobb kräver att jag reser mycket, så jag är inget bra exempel. Men i familjens hem här i Nairobi har vi lågenergilampor och köper mat från lokala tillverkare, inte mat som forslats långa vägar.

Vad berättar du för dina söner, tre och fem år gamla, om klimathotet?

– Mycket. Vi gör sagor inom UNEP som handlar om klimathotet. Jag läser dem för mina barn och de har börjat gilla dem väldigt mycket. De pratar redan om att isbjörnarna är i fara.

Vad är det allra viktigaste en vanlig svensk kan göra?

– Alla sätt att bidra är bra. Det kan vara så att jag måste använda min bil, men att jag klarar att dra ner på värmen eller ljuset. Starta med det som funkar för dig. Du måste inte vara perfekt i början, starta med det som är lättast.

Men är inte bilarna de värsta koldioxidbovarna?

– Jo, bilar och energi. Om vi släckte alla ljus och slutade köra bil skulle vi minska utsläppen väldigt mycket. Men det är inte möjligt. Utmaningen är att få folk att stegvis ändra sig. Om alla amerikaner bytte en gammal lampa mot en lågenergilampa skulle de spara elkostnader på närmare fem miljarder kronor.

”Bra med energiskatter”

– I Sverige finns många bra exempel där energiskatter har gjort det enklare att byta till miljövänliga alternativ. Så kan regeringarna stödja landets invånare, samtidigt som invånarna själva kan göra något också, säger Steiner.

På FN:s klimatkonferens i Kenyas huvudstad Nairobi med 6 000 delegater från hela världen hade Aftonbladet i går det enda svenska reportageteamet på plats.

Achim Steiner berättade om nya rön som visar att allt fler viktiga kulturbyggnader runtom i världen vattenskadas på grund av klimatförändringen – från antika monument i egyptiska Alexandria till barockmästerverk i Venedig.

Han avslöjade också en ny världsomspännande satsning på trädplantering för Aftonbladet. Den behövs för att hindra det gigantiska läckage av koldioxid som skövlad skogsmark orsakar.

”Tore och den tunna isen”

Joachim Kerpner