TV-chocken i kväll

SVT: ”Planeten” är det viktigaste vi visat

NYHETER

Människan håller på att knäcka jordklotet.

Fortsätter vi så här skulle vi år 2050 behöva fem jordglober.

I kväll visar SVT det första av fyra program i den skrämmande dokumentärserien ”Planeten”.

– Ingenting har för mig någonsin känts viktigare att visa, säger Ingemar Persson, programchef på SVT Dokumentär.

Naturprogrammens orörda regnskogar med sagolika scener där fåglarnas sång och lockrop utgör tittarens enda sällskap är i själva verket en myt.

Det finns inte längre några orörda platser på jordklotet.

De senaste 50 åren har utvecklingen gått i en rasande fart och i dag kan följande slås fast:

Koldioxidnivån i atmosfären är i dag den högsta på 750 000 år.

Antalet naturkatastrofer har fyrdubblats de senaste 40 åren.

De 22 högsta årsmedeltemperaturerna har alla registrerats efter 1980.

2010 beräknas 50 miljoner människor vara på flykt undan effekterna av en förändrad miljö.

Lämnar ingen oberörd

Det första programmet i SVT:s serie ”Planeten” lämnar ingen oberörd. Forskare efter forskare bekräftar att vi inte kan fortsätta leva som vi gör i dag.

Miljöflyktingen Ahebe Moussa på Elfenbenskusten gestaltar en sida av problemet. Den kinesiske entreprenören Xu Jin som gläds över utvecklingen och alla nya möjligheter som öppnats i hans land får personifiera en annan. Den livsstil som utvecklats i västvärlden med den amerikanska drömmen som förebild är inte möjlig för fler människor.

Enligt en av de intervjuade forskarna kan den negativa utvecklingen bara stoppas om vi i väst ändrar vår livsstil samtidigt som utvecklingsländerna inte tar efter hur vi har levt de senaste 50 åren.

Djur och växtarter försvinner

Kommande program i serien handlar om hur jordens resurser ska räcka till, om vad som händer när allt fler djur och växtarter försvinner men också om möjligheten till förändring.

– Vi ser mycket tydliga tecken på att miljön inte mår bra, och det är på grund av oss - våra aktiviteter, säger professor Will Steffen, direktör för Centre for Resource and Environmental Studies.

– Men nu finns det också många människor som jobbar med att förbättra planetens hälsa. Så själva poängen är inte att detta är deprimerande budskap, utan att detta är en väckarklocka, säger Will Steffen i det första avsnittet av ”Planeten”.

Detaljerade fakta

För den som vill veta mer om hoten mot vår planet finns mer information på sajten forskning.se/planeten, som ägs av bland andra Naturvårdsverket och Vetenskapsrådet. Här finns grafik och detaljerade fakta som rör allt från biologisk mångfald till de senaste rönen kring alternativa bränslen. Här kan du också höra tv-seriens experter om varför det är livsviktigt för oss att göra något - nu.

Fotnot: ”Planeten” sänds i SVT1, kl 21.00

Grafik-special

I kväll visar SVT den första delen av dokumentärserien ”Planeten”.

Samtidigt har Forskning.se premiär för sin sajt om hoten mot jorden med fakta, filmer och interaktiv grafik.

Här kan du se ett smakprov:

Johanna Melén