Slå av standby-knappen – och minska utsläppen

Står för 10 procent av elförbrukningen

Foto: gunnar seijbold
stäng av - och gå hem Datorer och annan elektronik som står i viloläge motsvarar 10 procent av den totala elförbrukningen.
NYHETER

Tusentals ton mindre koldioxidutsläpp.

Det skulle bli resultatet om alla hushåll i Sverige lät bli standby-funktionen på tv:n eller datorn.

– Om vi sparar här hemma importerar vi mindre farlig kolkraft. Det är en direkt koppling till klimathotet, säger Peter Bennich på Energimyndigheten.

Hur många gröna eller röda lampor lyser dygnet runt i ditt hem - till ingen nytta?

Förmodligen ganska många.

Energimyndigheten genomför just nu en undersökning bland 400 hushåll för att ta reda på hur mycket el de förbrukar. En sak man frågar om är användningen av standby-, eller vilofunktionen.

– Det är väldigt vanligt, säger Peter Bennich, projektledare på Energimyndigheten.

Att ha datorn eller tv:n i viloläge kostar mycket energi. Enligt Energimyndigheten runt 10 procent av hushållets totala elförbrukning. Mest drar datorer och tv med olika tillbehör. Det handlar om många kilowattimmar varje år. För en genomsnittlig lägenhet cirka 300 kWh, för en villa mellan 5-600 kWh.

10 000 villor

– Om varje lägenhet skulle minska sitt standby-användande med hälften skulle det motsvara elårsförbrukningen för cirka 10 000 villor, säger Peter Bennich.

Den största delen av elen kommer från kärnkraft och vattenkraft. Men en del el importeras också i form av smutsig kolkraft som påverkar den globala uppvärmningen genom sitt utsläpp av koldioxid. Färre datorer och dvd-spelare som står på i viloläge skulle därmed minska utsläppen med flera tusen ton varje år.

Koppling till klimathotet

Enligt en uträkning från Energirådgivningen motsvarar all standby-användning per år i Sverige 60 000 ton koldioxid.

– Det här har en direkt koppling till klimathotet, säger Bennich.

Men även utan standby drar elapparater ström bara genom kontakten i väggen. Peter Bennichs tips är därför att koppla alla sladdar till en grenkontakt med strömbrytare. Slår du av strömbrytaren på natten eller när du går hemifrån gör du dig garanterat fri från onödigt elslöseri.

Johanna Melén