Vädret har fått fnatt

15 plusgrader i november hos oss – rekordkyla i Australien

NYHETER

Vädret är upp och ner.

I sydligaste Sverige kan temperaturen stiga till 15 grader under dagen.

Samtidigt upplever Australien sin kallaste november i mannaminne.

Foto: per björn
Badbyxor eller täckjacka? Sverige kommer att få varmt väder den närmaste tiden – på vissa håll ända upp till +15 grader.

I går restes julgranen på Stortorget i Gamla stan i Stockholm. Men den verkliga julstämningen med frostklädda grenar lär vänta.

Vädret präglas av regn, dis - och värme.

– Det drar in mildluft över landet. Det rör sig om temperaturer på 10 grader i Götaland men det skulle kunna stiga till 14, 15 på något håll i Sydsverige, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI, till aftonbladet.se.

Även i Svealand väntas temperaturer på runt 10 plusgrader under dagen. Och värmen fortsätter in i nästa vecka.

Varmt för årstiden är det också i våra grannländer.

Rena vårvädret

Norska VG rapporterar om rena vårvädret med möjliga temperaturer på mellan 16 - 20 grader på Vestlandet. Men sommarkänslan kommer enligt den norska meteorologen få svårt att infinna sig eftersom solen gömmer sig bakom regntunga moln.

Samtidigt som vi i norr kan lämna dunjackan hemma fryser människor i det annars så varma Australien.

Kalla vindar från Sydpolen sänkte temperaturen i Sydney till 8,3 grader den gångna natten.

Så kallt har det inte varit i november sedan 1905, enligt TT.

Klimatfrågan i fokus

Både i Australien och hos oss väcker det konstiga vädret frågor om hur jordklotet mår. Samtidigt med kylan upplever Australien den värsta torkan på tio år och klimatfrågan har hamnat i fokus även där. Enligt TT erkänner nu premiärminister John Howard hotet från den globala uppvärmningen. Flera nya förslag ska minska utsläppen av växthusgaser i landet.

I Sverige är rösterna många för att allt inte är som det ska.

– Vi har ju redan förändrat klimatet för vår planet. Allt väder är påverkat av en förstärkt växthuseffekt, sa tidigare i veckan SVT-meteorologen Pär Holmgren, till aftonbladet.se.

Men även om det är ovanligt varmt i Sverige just nu lär vi inte komma upp till rekordnoteringen från november 1968. Då var det 18 grader varmt i skånska Ugerup.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM