Läsarna kan tänka sig minskat bilåkande

”Väckarklockor som 'Planeten' behövs”

NYHETER

Mer än hälften av läsarna kan tänka sig att minska sitt bilåkande.

Det visar kvällens omröstning på aftonbladet.se.

Men miljöfrågan är komplex och den behöver ständig uppmärksamhet – det visar diskussionen på aftonbladets forum.

Foto: SVT
Fem Klot Planetens utveckling leder på sikt till att vi behöver fem jordklot till vår konsumtion. Det var budskapet i torsdagens ”Planeten”.

I torsdagkvällens ”Planeten” på SVT 1 staplades en rad exempel på hur jordens ekologiska utveckling är på väg åt fel håll. Ett känt faktum för många, men samtidigt något som är lätt att blunda för.

Kampanjer, till exempel den som aftonbladet driver, behövs menar signaturen Welez.

”Den har fått mig att tänka mer på att spara på elen och åke mer kollektivt och stänga av datorn helt. Ja alla möjliga saker har jag ändrat i mitt vardagsliv, tack vare detta. Har alltid varit mån om miljön, men faktiskt naivt trott att de inte va så illa ställt, skriver Welez.

”Det enda hem vi har”

I kvällens avsnitt av ”Planeten” användes Påsköns utveckling som ett exempel på hur en ekologisk kollaps till slut också ledde fram till att samhället raserades. En isolerad ö har svårt att söka nya resurser någon annanstans, men i dag skulle Påskön haft det lättare tack vare modern teknik. Om samma sak skulle hända över hela planeten finns ingen annan planet att hämta resurserna från. De fem extra jordklot, som behövs om dagens utveckling fortsätter, finns inte.

Så här formulerar signaturen Klick sitt inlägg i forumet på aftonbladet.se

”Jag åker buss, äger ingen bil. Har ändå inte råd eftersom jag är student. Jag sopsorterar, har ändå aldrig råd att åka på semester. Det är inte alls svårt att engagera sig i det enda hem man har.”, skriver signaturen Klick.

Komplext problem

Men går det att avstå från konsumtion eller ska teknisk utveckling lösa problemet? Det finns två olika skolor – även i aftonbladet.se:s forum.

”Jag kan inte påstå att jag är beredd att avstå något alls, jag gillar inte tänket att vi måste avstå och skära ner, bättre att lägga kraften på att forska fram bättre alternativ istället och ge de som använder ny teknik en morot istället”, skriver en läsare.

”Lösningen är enkel i teroin, svår i praktiken men det finns endast en lösning, allt annat är antingen ett spel för galleriet eller små förskjutningar av problemet framåt. Vi måste hushålla kraftigt med resurserna och utsläppen, vi måste PLANERA jordens ekonomi!”, skriver signaturen Chinaski.

Fortsätt diskutera i forumet nedan.

Carl-Magnus Fagerholm