Mycket olöst vid klimatkonferensen

NYHETER

Stockholm (TT)

Miljöministrarna vid FN:s klimatmöte i Kenya satt på fredagsförmiddagen – mötets sista dag – fortfarande i tuffa förhandlingar.

Olösta frågor är bland annat hur en översyn av Kyotoprotokollet ska gå till samt ett förslag som Ryssland lagt.

– Vi hoppas att det ska lösa sig, men just nu har vi inget genombrott, säger Tomas Uddin, pressekreterare hos miljöminister Andreas Carlgren, till TT.

Foto: AFP
Många frågetecken kvarstår fortfarande efter klimatmötet i kenya.

Mötet var tänkt att sluta vid 16-tiden svensk tid, men Uddin trodde att det kunde dra ut på tiden om delegaterna inte kommer överens.

Deltagarna är inte överens om hur den översyn av Kyotoprotokollet, som skulle ske vid Nairobi-mötet, ska gå till. Sveriges och EU:s krav på en grundlig, vetenskaplig översyn står mot många utvecklingsländer samt Kina och Indien som vill att den ska göras enklare, på plats vid mötet.

Översynen ses som en viktig grund för arbetet med att ta fram ett nytt avtal som ska ta vid 2012, då Kyotoprotokollet löper ut.

Klurigt

En annan klurig fråga är ett förslag som Ryssland lade fram vid klimatkonferensen i Montreal i fjol. Det går ut på att länder ska kunna ansluta sig till Kyotoprotokollet utan bindande åtaganden. En tredje fråga handlar om hur Vitryssland ska gå med i det globala arbetet mot utsläpp av växthusgaser.

– Vad det gäller båda frågorna är Sverige och EU positiva till att fler länder kommer med. Men det får inte ske till vilket pris som helst, säger Uddin.

I de pågående förhandlingarna uppges Ryssland söka stöd för sitt förslag – samtidigt som EU vill göra begränsningar för att inte Kyotoprotokollet ska urholkas.

Både ministrar och tjänstemän satt i nattmanglingar kring de olika förslagen under natten till fredagen.

TT