Miljöministern: George Bush saknar viljan

Andreas Carlgren diskuterade klimathotet efter ”Planeten”

NYHETER

Aftonbladet.se:s läsare efterlyste höjd bensinskatt och ransonering.

I ett samtal efter det sista avsnittet av ”Planeten” i SVT utlovade miljöminister Andreas Carlgren ekonomiska styrmedel som gör det lönsamt att använda miljövänliga saker.

– George Bush tror jag saknar viljan att göra något åt det här, var hans dystra bedömning av det internationella samarbetet.

Foto: Pawel Flato
Miljöminister Anders Carlgren.

Däremot trodde han att Tony Blair är en världsledare med en ärlig vilja att bekämpa klimathotet.

I omröstningen på aftonbladet.se uppgav nästan 75 procent att de oroar sig för planetens framtid. Miljöministern sade sig dela oron, men tyckte att dokumentärserien ”Planeten” gav en alltför pessimistisk bild av verkligheten.

– Jag har min chans nu och känner ett stort personligt ansvar.

Miljöministern sopsorterar

Själv handlar han miljövänligt, sorterar sopor och kör sällan bil.

– Att göra förändringar på ett personligt plan behöver inte ses som att man backar utvecklingen. Det är ett annat sätt att gå fram. Jag åkte på en pilgrimsresa till Jerusalem i somras med endast en ryggsäck och kände sådan trygghet och frihet.

Andreas Carlgren stödjer också tanken på ekonomiska styrmedel, även om han inte utlovade något konkret.

– Det måste vara lönsamt att använda miljövänliga saker.

Läsarna: Höj bensinskatten

Flera läsare efterlyste en höjning av bensinskatten.

”Många studier pekar på att vi har nått toppen av oljeproduktion. Detta kommer att medföra fortsatt ökning av bensinpriset. Inom ca: 10-30 år kommer ingen "vanlig människa" kunna använda bensin i bilar som vi gör i nuläget. Och det är inte bara i bilarna som oljan hamnar, nästan allt i våra hem producerades eller transporterades av olja. Jag tycker bensinskatten bör minst fördubblas och pengarna ska gå till forskning i alternativa energialternativ och utbyggnad av den samma” skrev signaturen ”911info”.

Bensinranonering

”Vad vi borde göra är att ”Lobba” för att andra länder ska höja sin bensinskatt. Det skulle dels ha större effekt, vi e trotts allt bara 9 miljoner Svenskar, och det skulle inte skada vår ekonomi lika mycket” skrev Vederi Non Esse.

”Jag tycker att man skulle införa en typ av bensinransonering som går ut på att man får en ranson per vuxenperson/år. Då kan man inte köpa mycket bensin bara för att man har "råd"att sitta och köra en stor bil eller motorbåt.Oljan är för dyrbar för att lekas bort.

Det är ingen rättighet att sitta ensam i sin bil i bilköer till jobbet, Det är en skyldighet att sluta med det!” skrev Mats Eriksson.

Flashgrafik från forskning.se:

Sandra Wejbro