Räddad - från soldöden

Marc, 34, fick Australiens folksjukdom - hudcancer

Foto: Björn Lindahl
MÄRKT FÖR LIVET På ena nyckelbenet bär Marc Price spår efter cancersvulsten. – Det är konstigt att solen, källan till allt liv, kan vara en dödlig fiende, säger han.
NYHETER

SYDNEY, Australien.

Marc Price, 34, vandrade längs stranden på Bondi Beach och han var sinnebilden för de unga, vackra människor som surfar och njuter av Tasmanska sjön.

Men över vänster nyckelben hade han ett rött, fult ärr efter en cancersvulst som kunde ha dödat honom.

Marc är den siste man skulle förknippa med en dödlig sjukdom. När vi gick på den fina, vita sanden och de tunga vågorna rullade in från havet berättade han om sina intressen, och han skrattade mycket och spratt av liv.

Surfat har han sedan barnsben. På vintern åker han snowboard. Han klättrar i berg och joggar varje dag.

Ingen kan vara i bättre form än Marc, och det paradoxala är att hans aktiva liv hänger samman med att han för två år sedan stod inför sin egen sjukdom och död.

Marc försöker fortfarande förlika sig med insikten att solen, ”källan till allt liv” sa han, kan vara en dödlig fiende.

Han stannade och såg på några ungdomar som låg på surfingbrädor och paddlade ut mot havet för att möta vågorna.

– Man kan aldrig slappna av. Tar du av dig kläderna måste du tänka på att smörja in dig varannan timme. Man måste hela tiden vara försiktig. Det tar bort en massa glädje.

Inget land i världen har så många fall av hudcancer som Australien.

Statistiken de senaste decennierna är skrämmande stadig och tydlig: de senaste 20 åren har antalet döda i den mest elakartade formen, malignt melanom, nästan fördubblats, från 617 år 1984 till 1 209 år 2004, enligt australiska Cancerrådets statistik.

Men dessa tal säger lite om den verkliga omfattningen av problemet eftersom australiska läkare också blivit skickliga på att upptäcka tumörer och ta bort dem i tid.

Antalet konstaterade fall av malignt melanom har mer än fördubblats, från 3 761 år 1983 till 8 885 år 2001, som är senaste året i statistiken.

Australien har knappt 20 miljoner invånare, Sverige drygt nio miljoner. I Sverige får knappt 2 000 personer malignt melanom varje år.

Men melanom är bara den farligaste formen av hudcancer. Varje år diagnostiserar läkarna över 370?000 fall av godartad hudcancer; i Sverige är motsvarande tal cirka 23 000. Varannan australiensare kommer att få någon form av hudcancer under sin livstid.

Australien är ett land av soldyrkare och varje år kommer hundratusentals turister hit för att njuta av stränderna och värmen.

Hur kan solen ha blivit en fiende?

Första kvällen jag var i Sydney tog jag en promenad längs hamnen. Klockan var 18 och solen borde inte kännas stark. Men jag har aldrig upplevt något liknande, inte i Mellanöstern, inte i Sydostasien, inte i halvöknen söder om Sahara.

Solen stack som små nålar i huden.

Nästa dag såg jag i Sydney Morning Herald att den ultravioletta strålningen hade varit extremt hög.

Ozonskiktet flera mil över oss skyddar oss från solens farliga ultravioletta strålar. Men ozonskiktet har tunnats ut på grund av luftföroreningar. Särskilt tunt är det över Antarktis. Där finns ett gigantiskt hål i ozonskiktet, och det hålet har växt över sydöstra Australien.

Professor Ian Olver på Cancerrådet i Sydney är en vänlig och försiktig man som hela sin karriär försökt bota cancerpatienter. När jag mötte honom ville han inte ge några definitiva svar på varför hudcancer ökar så dramatiskt.

– Sjukdomen har alltid funnits. Därför tvekar jag att kalla det epidemi även om ökningen är dramatisk, sa han.

Professor Olver talade om livsstil och klädmode som exponerar huden för solen, och om melanom som ”solbadarnas sjukdom”. Men sedan tillade han:

– Det är ingen tvekan om att hålet i ozonlagret ökar risken för människor.

Det finns en omständighet som ger en skrämmande fingervisning om ozonhålets roll. Normalt ska antalet fall av hudcancer öka med närheten till ekvatorn, där solen är som starkast. Alltså har hudcancer varit mer förekommande i norra Australien än i södra.

– Men nu ökar cancerfallen i söder. Det handlar om ozonhålet, det är ingen tvekan om det, sa professor Olver.

Cancerrådet bedriver ständiga kampanjer för att få folk att smörja in sig och bära skyddande kläder och hattar. En del skolor har infört mösstvång för eleverna. Den som inte har hatt får inte gå ut på rasten.

För Marc Price, som för två år sedan fick diagnosen malignt melanom, är sjukdomen fortfarande en gåta. Han är ljushyllt men har aldrig solat särskilt hårt. Han brukade skydda sig.

– Läkaren frågade om jag hade bränt mig som barn. Alla barn bränner väl sig i solen någon gång?

Kirurgen lyckades skära ut hela svulsten; den hade inte spridit sig. Läkarna tog bilder av Marcs kropp och gav dem till honom. De är hans referensbibliotek som han då och då jämför med för att se så att ingen leverfläck har förändrats.

Marc gick på Bondi Beach och pratade om det kafé han nyss sålt och om den restaurang han tänker starta, och han pratade länge om konsten att göra kaffe på rätt sätt. Han var uppspelt över att vara vid liv.

En man grävde i sanden med sin lille son. Några joggare sprang flämtande förbi i vattenbrynet. Ute i vattnet försökte surfarna fånga rätt våg.

– När det är riktigt varmt tar man sig knappt fram här, sa Marc.

På Bondi Beach älskar alla solen – Sydneybor, lyxturister och ryggsäcksturister, glassförsäljare och kaféinnehavare.

När vi stod där var det svårt att förstå att människan gjort solen till sin fiende.

Läs tidigare artiklar:

Peter Kadhammar