Ministrarnas miljöchock

Så mycket släpper regeringsplanet ut vid mellanlandning

1 av 3 | Foto: jimmy wixtröm
onödiga utsläpp I går morse satte Carl Bildt sig till rätta i regeringsplanet på Skavsta flygplats utanför Nyköping för att resa till Tyskland. Hade utrikesministern i stället åkt bil till Bromma hade man sparat in en mellanlandning – och minskat utsläppen av växthusgaser med hundratals kilo.
NYHETER

Här låter ministrarna regeringsplanet hämta upp dem i Skavsta.

Mellanlandningen släpper ut lika mycket koldioxid som flera månaders bilkörning.

Regeringen vill att vi ska leva miljövänligt – men slösar själva med bensin.

Tidigt i går morse flög utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Mikael Odenberg till ett möte i München. De blev hämtade på Skavsta utanför Nyköping eftersom de tillbringat natten på Harpsund.

Slipper åka bil

Som Aftonbladet tidigare berättat brukar även finansminister Anders Borg bli hämtad i Skavsta eftersom han bor i närheten. På så sätt slipper han åka statsrådsbil till Bromma, där regeringsplanen har sin bas.

Aftonbladet har tagit reda på vad mellanlandningarna innebär i form av koldioxidutsläpp. Enligt Försvarets egna beräkningar förbrukar en sådan mellanlandning 150 kilo extra flygbränsle, vilket släpper ut ungefär 460 kilo koldioxid.

Om planet både hämtar upp och lämnar av Anders Borg i Skavsta blir det drygt 900 kilo extra koldioxid.

Utsläppen motsvarar att köra en modern bensinbil i 300–400 mil – eller en etanolbil i 1 300 mil.

”Föredömen”

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson vill inte avgöra om ministrarnas mellanlandningar är befogade.

– Men politiker har ett ansvar som ledare och föredömen. Man kan inte bete sig på ett sätt själv och sedan begära att andra människor ska ha ett annorlunda beteende, säger han.

Även regeringens bilpark är av den bensinslukande sorten. De sexton statsrådsbilarna som de flesta ministrar körs runt i är Volvo S 80 och Saab 9-5. Samtliga är bensindrivna – trots att samma bilar finns med diesel- eller etanolmotorer som är miljövänligare.

Slipper tänka på miljö

Enligt reglerna för myndigheters bilinköp behöver man inte ta samma miljöhänsyn som annars när det gäller bilar som är särskilt anpassade för personskydd.

– Med stöd av detta har vi hittills bedömt att miljöbilarna inte har riktigt samma motorstyrka och annat som de bensindrivna, säger regeringskansliets säkerhetschef Jan Mårtensson.

Statsråden åker inte i miljöbil

Irene Beertema, Elisabeth Marmorstein

ARTIKELN HANDLAR OM