Succé - tusentals gör klimattestet

Fredrik: ”Att man så enkelt kan minska sina utsläpp med ett halvt ton är fascinerande”

NYHETER

Vill du också klimatkolla dina vanor och få en jordglob?

Då är du i gott sällskap. Tusentals har redan gjort klimattestet på aftonbladet.se. En av dem är Fredrik Björnskiöld från Umeå.

– Det var jättekul att se i kilo hur mycket man kan spara, säger han.

Foto: PRIVAT
– Jag lovade bland annat att byta till lågenergilampor, säger Nadja Gibbs som också gjort klimattestet.

Alla kan göra något för att minska växthusutsläppen. Det är budskapet i aftonbladet.se:s klimattest där du kan se hur stor skillnad det gör att till exempel köra tvättmaskinen mer sällan, stänga av stand by-knappar och sänka innetemperaturen.

Hittills har drygt 13 000 människor gjort testet – och därmed fått en jordglob på aftonbladet.se.

– Det är jätteroligt att se att så många av våra läsare engagerar sig, säger Lena Widman, nyhetschef på aftonbladet.se. Vi är också glada över alla tips och idéer som läsarna har mejlat till oss, det ger oss inspiration att fortsätta skriva om klimatet - för det tänker vi göra.

Svårt att tvätta mindre

Nadja Gibbs, 28, från Skutskär är en av dem som gjort testet.

– Enligt testet är jag miljömedveten. Jag lovade bland annat att byta till lågenergilampor och stänga av stand by-knapparna, säger hon.

Andra saker kan vara svårare att genomföra.

– Jag har småbarn, så jag tvättar i princip dygnet runt. Men jag fick bra tips som att alltid fylla maskinerna, och att tvätta på lägre temperaturer, säger hon.

"Nästan allt innebar halverade utsläpp"

Fredrik Björnskiöld har också testat sina klimatvanor.

– Jag visste ju redan att det är bra att göra alla de där sakerna, men det var jätteintressant att se hur många kilo koldioxid man kan spara genom enkla förändringar. Nästan alla förändringar innebar en halvering av utsläppen. Att man kan minska sina utsläpp med ett halvt ton genom så enkla saker är fascinerande, säger han.

Fredrik har lovat att ändra på allt det som togs upp i testet.

– En sak jag blev förvånad av var hur mycket utsläpp som orsakas av duschande. Man tänker sällan på att spara på vattnet, det känns som om det finns hur mycket som helst.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM