STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Klimathotet

Nu börjar jakten på fisk, gas, olja...

I VÄNTAN PÅ RUSHEN Ilulissat med 5 000 invånare är Grönlands tredje största stad och en mycket stillsam plats. Nöjeslivet består av säljakt och fiske. Men snart är det slut på lugnet.   I VÄNTAN PÅ RUSHEN Ilulissat med 5 000 invånare är Grönlands tredje största stad och en mycket stillsam plats. Nöjeslivet består av säljakt och fiske. Men snart är det slut på lugnet. Foto: URBAN ANDERSSON

ILULISSAT.

Titta noga på den här bilden.

Det är det sista ni ser av friden på Grönland.

Med global uppvärmning följer nya möjligheter att exploatera olje-, gas- och mineralfyndigheter på världens största ö. För att inte tala om fisket och all vattenkraft som den smältande isen ger.

Inte konstigt att Bendt Broberg Kristiansen, vice borgmästare i Ilulissat, ser ljust på framtiden. Han sitter på kommunkontoret vid hamnen där de små fiskebåtarna stävar ut för dagens värv.

Fisket har alltid varit grundnäringen här. Men det känns redan som något ur det förgångna.

– När isen försvinner är det lättare att utvinna olja, säger Kristiansen.

Nyligen trängdes representanter för 13 oljebolag i Ilulissat. De granskade geologiska kartor som grönländska regeringen sammanställt (Grönland står under dansk överhöghet).

Nu befinner sig sex multinationella oljebolag i budgivning om koncessioner i havet väster om Ilulissat.

– Vi har noll arbetslöshet, säger vice borgmästare Kristiansen och formar pekfingret och tummen till en nolla.

Landningsbanan på flygplatsen ska förlängas. Hamnen, idyllisk och lagom för de små fiskebåtarna, ska byggas ut för containerfartyg och oljetankrar.

Kommunen uppför ett nytt bostadsområde, ty kommundirektör Henrik Rafn beräknar att befolkningen ökar med upp till 50 procent de närmaste tio åren.

– Folk kommer från de mindre byarna. Isen lägger sig inte på vintrarna längre och då går det inte att jaga, säger han. Fast mest är det naturlig migration till nya jobb.

Grönland är stort som en världsdel men har bara 57 000 invånare. De flesta jag talar med, både grönlänningar och danskar, hoppas på ett ekonomiskt uppsving utan like.

– Vi vet att det finns potential för mycket, mycket olja. Amerikanska undersökningar uppskattar att norra Grönland kan ha motsvarande hälften av Saudiarabiens, säger Jörn Skov Nielsen, direktör på statliga Byrån för mineraler och olja i huvudstaden Nuuk (15 000 invånare).

Förr var vinterisen ett svårt hinder. Den är borta. Isbergen var livsfarliga för oljeplattformar och supertankrar. Men isbergen har blivit mycket mindre.

Rushen är redan igång. I kommunen Uummannaq norr om Ilulissat kan man öppna en zinkgruva därför att inlandsisen dragit sig tillbaka.

– Vi hade en gruva för länge sedan, säger kommundirektör Pollas Lyberth på en osäker mobiltelefon. Nu har isen dragit sig tillbaka två tre kilometer och vi har gjort nya fynd. Vi behöver anställa 150 personer. Den globala uppvärmningen är bra för oss.

Regeringen har beslutat att låta bygga ett aluminiumverk på västkusten, var är ännu inte klart. Aluminiumproduktion är något av det mest energikrävande som finns men den smältande inlandsisen ger vattenkraft.

– De flesta tror på fortsatt uppvärmning vilket ökar potentialen för vattenkraft, säger Flemming Drechsel på utvecklingsbolaget Greenland Development.

Även fisket gynnas av växthuseffekten eftersom båtarna kan vara ute tre månader längre om året. Det är främst hellefisk, en plattfisk, man fångar.

De stora filéas för hand men de rostfria rensbänkarna i fiskfabriken är tomma. Det kommer mest små fiskar nu för tiden. Inköpschef Ronnie Nielsen säger:

– Mängden ton vi fångar är stabil. Men antalet fiskar har exploderat. De är mindre. Jag tror de blir könsmogna tidigare och slutar växa.

Det bekymrar honom.

– Om hellefisken blir mindre kan den bli ointressant för konsumenterna.

Förtvivla inte. Brittiska fartyg har funnit stora mängder torsk under Arktis is. Det är troligen världens sista fristad för torsken. När istäcket krymper kan den fångas.

Den yttersta gränsen på jorden öppnar sig för mänsklighetens girighet. Det som vi för blott några år sedan kallade ”evig is” var inte så evig i alla fall. Olja, gas, mineraler, fisk som lyckats gömma sig – allt är möjligt att pumpa upp, spränga fram, fånga och exploatera.

Det är därför Ryssland förklarat Nordpolen som sin och placerat en titanflagga på havsbotten; därför planerar Kanada att bygga militärbaser i sina nordligaste områden och därför utreder USA:s flotta vilka fartyg som behövs för arktiska operationer.

Oljan bidrar till uppvärmningen som gör det möjligt att hämta mer olja, som bidrar till att isen smälter, vilket ger vattenkraft för att framställa mer aluminium som används till bilar som behöver olja.

Detta brukar kallas en positiv ekonomisk utveckling.

Det ökar välståndet så att vi har råd att köpa torsken som fångas i norra ishavet.

Grönland går en strålande ekonomisk framtid till mötes.

Grattis, typ.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet