Två meter högre havsnivå om hundra år

Forskare redovisar nya beräkningar kring klimathotet

NYHETER

Två meter inom hundra år.

Så mycket kan havsnivåerna i världen stiga på grund av den globala uppvärmningen.

Det hävdar forskare vid det arktiska institutet vid University of Colorado i USA.

Foto: afp
Stigande havsnivåer Smältvatten från bland annat Grönlands glaciärer påverkar havsnivåerna.

Forskarna som har studerat olika scenarier för hur issmältningen på Grönland, i Antarktis och de mindre glaciärerna kommer påverka världshaven. Enligt deras beräkningar kan havsnivåerna stiga mellan 0,8 och två meter till år 2100.

Det innebär att havsnivåerna stiger mindre det här århundradet än vad vissa andra har beräknat, men det är samtidigt en alarmerande hög siffra. Resultaten redovisas i tidskriften Science.

– Utifrån hur glaciärer fungerar verkar det inte finnas något realistiskt sätt att få en höjning på mer än omkring två meter nästa decennium, säger Tad Pfeffer vid Universitetet i Colorado till Reuters.

Det okända

När temperaturen stiger, bidrar smältvatten från glaciärerna till att havsnivån stiger. Men även isblock som bryts loss från glaciärerna och flyter ut till havs kan bidra till en stigande havsnivå.

– Det verkligt okända just nu är det vi kallar den dynamiska effekten av is som inte smälter, utan bara kastas rätt ut i oceanen, sägerTad Pfeffer.

Hot mot människan

Glaciolog Richard Alley vid universitetet i Pennsylvania tycker att de nya forskningsresultaten är anmärkningsvärda.

– Även en meter högre havsnivå är en stor grej, säger han till tidningen Science och menar att det kommer innebära ett hot mot många människor runtom i världen.