Lär dig handla klimatvänligt

Inte så lätt att välja rätt i butikernas hyllor

1 av 3 | Foto: Foto: ULF HÖJER
VAD SKA JAG TA? Aftonbladets Joachim Kerpner känner sig alldeles villrådig – matbutikerna informerar inte om vilka matvaror som är klimatvänliga. Men Ingela Dahlin, Konsumentverkets klimatexpert, vet vad som är klokt att stoppa i korgen.
NYHETER

Skeppsbruten på ett stormigt hav.

Så känns det att försöka handla klimatvänligt i matbutiken.

Nu har jag fått en livboj.

I en enda röra seglar päron, gnocchi, olivolja, messmör och lövbiff förbi när jag klamrar mig fast vid kundvagnen.

Vad vågar jag ta, vad ska jag sky som pesten?

Matbutikernas vägledning är lika med noll. Kunderna är helt utlämnade till sig själva.

Därför har jag stämt träff med min livboj: Ingela Dahlin, Konsumentverkets klimatexpert. Tänk om alla svenskar hade henne som personal shopper!

Köp ekologiskt

Raskt drar Ingela med mig till grönsaksdisken:

– Nästan alla svenska tomater odlas i växthus. Köper man svenska tomater på sommaren stödjer man energiintensiv produktion, eftersom mycket uppvärmning krävs under andra delar av året, säger hon.

Vid färdigmaten blir Ingela alldeles lycklig när hon hittar en ekologisk rätt:

– Dinkeljärpar med bulgur, det låter jättegott! Det är viktigt att köpa eko-mat. Annars vaknar vi upp om 20 år och tänker ”oj, vad mycket bekämpningsmedel vi har spridit i vår livsmiljö”.

Nästa stopp: brödet.

– Butiksbakat bröd, vad betyder det egentligen? Degen kan komma från en fabrik i Helsingborg medan mjölet kanske kommer från Italien, konstaterar Ingela.

Hyllorna med bönor och linser gillar hon däremot. När jag ser lätt tvivlande ut utbrister hon:

– Det är kanonbra mat! Men man behöver inte tänka att ”jag måste bli vegetarian för att rädda klimatet”. Ät lite mer vegetariskt och lite mindre kött i stället.

För krångligt

En sak står klar när vi vandrat runt: svenska folket kommer aldrig att bli experter på att välja rätt mat, det är för krångligt. Inte ens Ingela vet hur hon ska välja alla gånger.

Samtidigt är maten superviktig. Mat och drycker står för 30 procent av EU-ländernas klimatpåverkan, enligt en rapport från EU-kommissionen.

Så medan vi väntar på en lösning (till exempel klimatmärkning av alla matvaror) får vi göra vårt bästa.

Själv lovar jag att välja morötter i stället för tomater nästa gång.

FAKTA

Byt tomat mot morot

Följ råden så minskar klimatpåverkan, giftspridningen och övergödningen samtidigt som odlingslandskapet bevaras.

Du minskar också risken för övervikt, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

?Byt en fjärdedel av köttet mot ärter, bönor och linser. De har mycket av det som är bra i kött: protein och mineraler.

?Halvera intaget av ”tomma” kalorier. Nästan hälften av svenskens matpengar går till chips, läsk, vin och godis – mycket kalorier, lite näringsämnen.

?Nöt- och lammkött orsakar mer växthusgaser än gris och kyckling. Samtidigt är det viktigt att vi har odlingslandskapet kvar. Naturbetande nöt och lamm håller hagmarker öppna, vilket inte gris och kyckling gör. Så minska bara lite på importerat nötkött, desto mer på gris och kyckling som vi äter mest av.

?Ät mer grövre grönsaker (morötter, vitkål, broccoli), de ger mycket näring och är billiga. Salladsgrönsaker (tomat, gurka, sallad) är ofta växthusodlade. Ett kilo växthusodlade tomater kräver lika mycket energi som 30 kilo morötter.

?Köp mer ekologiskt. Dyrare, men du har råd om du äter mer billiga ärter, bönor, linser och grövre grönsaker.

?Välj mer närproducerad mat och minska bilfärderna till affären.

Källa: Ät S.M.A.R.T

(Konsumentverket/Stockholms läns landsting)

Mer bra matfakta

Läs mer om miljö- och klimatvänlig mat:

www.mat.konsumentverket.se/mallar/sv/lista_artiklar.asp?lngCategoryId=959

ARTIKELN HANDLAR OM