"Termostat" räddar hotade korallrev

Korallreven kan överleva trots klimatförändringar

NYHETER

En del av havens korallrev kan överleva trots att klimatförändringar höjer jordens temperatur. En ”havstermostat” förhindrar att ytvattnet blir för varmt i ett område i västra Stilla havet, rapporterar forskare.

Foto: AP
En havstermostat kan rädda vissa korallrev.

Det är en sällsynt hoppfull nyhet för dessa viktiga ekosystem, anser Joan Kleypas som är en av forskarna.

Korallreven i det studerade området har endast drabbats av lite blekning eftersom vattentemperaturen hållit sig stabil, rapporterar forskarna i Geophysical Research Letters.

Deras teori är att en naturlig process reglerar ytvattnets temperatur så att den inte överstiger 31 grader Celsius, skriver medieföretaget BBC.

Det studerade området har redan tidigare en hög vattentemperatur. I andra områden med från början lägre temperaturer bleknar och dör koraller när vattnet blivit varmare.

Studien av korallerna är ett samarbete mellan forskare från Australian Institute of Marine Science och USA:s National Center for Atmospheric Research. En av dem är huvudförfattaren Joan Kleypas.

– Jordens uppvärmning skadar många korallrev men tycks inte påverka vissa rev där några av planetens mest mångfaldiga liv existerar, skriver hon.

– I själva verket kan rev i redan varma vatten vara bättre skyddade mot uppvärmningen än andra.