SLÄCK LAMPAN – 4 dagar kvar

NYHETER

Det blir mörkt på Avenyn i Göteborg, vid Visby ringmur, i hoppbacken i Falun och på Gröna lund i Stockholm. Kungen och regeringen släcker lamporna. Liksom Aftonbladet. Timmen kallas Earth hour.

Miljontals människor världen över släcker ljuset för ett bättre klimat. För att visa att de tar klimatfrågan på allvar. För att få makthavarna att agera snabbare. Innan det är för sent. På lördag klockan 20.30 är det dags.

Släck lampan du också.

FAKTA

Earth hours svenska ambassadörer

1. Vad ska du göra under Earth hour?

2. Vad oroar dig när det gäller klimatet?

Anders Lundin, 50, programledare, Stockholm:

1. Jag ska släcka och försöka förklara varför jag gör det för min tvååring. Jag tror vi får väldigt mysigt.

2. Tröskeleffekten verkar asjobbig. Går vi över en tröskel så eskalerar utvecklingen. Det är skrämmande.

Nina Persson, 34, sångerska, New York:

1. Nu ska jag erkänna att jag faktiskt kommer att spela akustiskt just precis under Earth hour så lite, lite ljus måste jag kanske ha för att kunna göra det.

2. Det oroar mig att oavsett om vi gör en ansträngning att ändra våra vanor nu, så kan det kanske vara försent att sona våra brott.

Lasse Berghagen, 63, artist, Stockholm:

1. Jag ska släcka alla lampor, stänga av tv:n och tända ljus. Det blir en meditativ stund, som en bön för en klokare värld.

2. Politiker och makthavare måste ­inse problemet med människans slöseri med våra naturliga tillgångar. Mycket har hänt men ännu alltför lite.

Christian Azar, 40, professor, Göteborg:

1. Jag kommer att ha släckta lampor, oavsett om jag är hemma eller hos vänner.

2. De konsekvenser som kommer att drabba fattiga människor i länder som inte har det sociala skyddsnät vi har i Sverige. Torkkatastrofer och vattennivåhöjningar kan slå hårt.

Sverre Liliequist, 37, extremskidåkare, Saltsjöbaden:

1. Jag ska tända ett ljus och mysa med en kopp varm choklad. Bara njuta av lite lugn.

2. För oss som vistas bland glaciärer är det påtagligt att de krymper. Det oroar mig att det blir mindre och mindre snö att åka på.

Monika Israelsson