Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Klimathotet

Mat för 273 dagar i tanken

107 kilo vete för en full tank En full tank etanol i kungens bil (till höger) räcker till mat åt ett barn i cirka 273 dagar. Kungen – och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin – kör Volvo C30 Flexifuel. 107 kilo vete går åt för att fylla tanken i en 55 liters Volvo C30 med E85. Energin i den mängden vete räcker för att hålla ett litet barn (mellan 2-5 år, vikt cirka 16 kilo) vid liv i ungefär nio månader. 107 kilo vete för en full tank En full tank etanol i kungens bil (till höger) räcker till mat åt ett barn i cirka 273 dagar. Kungen – och Aftonbladets chefredaktör Jan Helin – kör Volvo C30 Flexifuel. 107 kilo vete går åt för att fylla tanken i en 55 liters Volvo C30 med E85. Energin i den mängden vete räcker för att hålla ett litet barn (mellan 2-5 år, vikt cirka 16 kilo) vid liv i ungefär nio månader.

Så där ja.

Nu är man alltså en sådan som sliter maten ur mun på fattiga afrikanska barn i samma stund som man vrider om startnyckeln.

Typiskt kvällstidning.

Här försöker jag, kungen och ytterligare 83 096 svenskar att rädda världen och vad får vi för det?

Artiklar som utmålar oss som barnamördare och slavdrivare.

Hallå?! Vi menade inget illa. Okej?

Ville rädda världen

Vi köpte etanolbil i fjol för att rädda världen. Vi avstod drömmar om fyrhjulsdrivet, V 8-muller som gör själen glad och en himmelsblå Ferrari. (Eller, ja ... just den sistnämnda kanske är sparad i ett kungligt garage någonstans bara i fall att, men det är ju liksom bättre att någon av oss etanolriddare håller ett sådant monster inlåst än att det kommer i orätta händer.)

Vi avstod och fick smaka på motormännens misstänksamma blickar gentemot den del av mänskligheten som hävdar att bil inte stavas BMW.

Nu när vi var redo att ta emot hyllningskörerna står vi här och känner oss grundlurade i stället.

Väntar på vändningen

Om ni kan sansa er skadeglädje mot oss som råkar ha lite ful-etanol i tanken så tror jag ni kan känna igen känslan.

Vi dricker ljummet kranvatten i stället för friskt bubblande, stänger av elektroniska grejor, släcker lampor, sopsorterar och tänker att snart vänder det.

Men icke. Det är vår i stället för vinter i februari. Inget hjälper och allt med moder jord är så förbenat komplicerat att vi snart tröttnar på henne.

Nåväl – låt oss börja med att granska etanolbluffen.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet