Ta er chans i Köpenhamn

KLICKA PÅ GRAFIKEN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE.
NYHETER
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

ra världsledare, det är er tur nu.

Vi medborgare har nu tragglat oss igenom en massa duktiga artiklar om olika mer eller mindre tråkiga åtgärder för att rädda jorden.

Försökt övertyga oss själva om vikten av tråkigare bilar, fulare belysning hemma och att folkliga, trista tåg är bättre än glammiga flyget.

Det har ändå gått ganska bra, om vi får säga det själva. Inte för att vi är klara, men för att vi faktiskt insett att livet måste levas annorlunda.

Denna insikt och det nya medvetandet om miljön är er chans. Ta den nu i Köpenhamn!

r att inskärpa för er att detta händer nu kommer vi de närmaste dagarna att göra en unik global satsning på Aftonbladet.

Vi kommer att berätta för er om de människor som redan är drabbade av klimatförändringarna.

Vi är samtidigt på plats på sex kontinenter i helgen. I Sydney, Australien, på Maldiverna, vid Kilimanjaros fot i Afrika, i norra England, i Bolivia och i Alaska, USA. Vi är där för att berätta för er om människorna som redan drabbats.

Mötesplatsen blir aftonbladet.se. Med modernast tänkbara teknik kommer vi att koppla ihop oss så att ni, vi, alla läsare och de drabbade runt om i världen kan chatta direkt. Journalister kommer att ta frågorna ur våra globala live-chattar vidare till experter och makthavare.

Allt för att ni, 100 stats- och regeringschefer ska förstå vilken chans ni har nu.

Vi fattar läget. I-länderna kommer till bordet med konkreta planer, men som inte räcker till. U-länderna lovar tunt och håller ännu tunnare eftersom de inte har några pengar.

Men förlora er inte i teknikaliteter. Ni har världens chans.

USA:s president Barack Obama och Kinas premiärminister Wen Jiabao som tar varandra i handen och säger tre nya ord till världen:

Let’s do this.