Klimattvivlet

1 av 3 | Foto: Foto: JESSICA YNGVE/SCANPIX
het debatt i kylan Den rekordkalla vintern får många att tvivla på att jorden verkligen blir varmare av människans koldioxidutsläpp.
NYHETER

Hela Europa fryser.

Och nu har rekordvintern fått svenskarna att tvivla på klimathotet.

Men forskarna är övertygade – jorden blir varmare.

FN:s klimatpanel IPCC fick Nobels fredspris 2007 för sina insatser mot den globala uppvärmningen. De hyllades som hjältar och deras rapporter användes som underlag för beslutsfattare i hela världen.

Men efter en våg av besvärande avslöjanden har panelens trovärdighet ifrågasatts.

Allt fler kräver också att ordförande Rajendra Kumar Pachauri ska avgå.

Manipulerade fakta

Det började med ”Cli­mate gate” då datahackers i november ifjol publicerade ett stort antal interna mejl och andra dokument från East Anglias-univer­sitetet i Storbritannien.

Handlingarna, vars äkthet i huvudsak bekräftas av universitet, visar bland annat hur forskningsledaren Phil Jones talar om ”trick” för att dölja och manipulera fakta. Den 57-årige professorn har stängts av från sitt arbete under den pågående utredningen.

Sedan kom nästa skandal. I en rapport påstods att glaciärerna i Himalaya skulle smälta bort redan till 2035.

Den felaktiga uppgiften kom från lobbyorganisationen Världsnaturfonden och bedömdes som helt ovetenskaplig. IPCC har i pressmeddelanden erkänt misstaget. Men att rätta till felen i rapporten är omöjligt.

– När en sådan här rapport har antagits är det bestämt att det inte ska gå att ändra i den, säger Marianne Liljeskölds, svensk kontaktperson åt IPCC.

Chefen ska avgå

En annan studie slog larm om det allvarliga isläget i Anderna och Alperna. Men visade sig senare bygga på en studentuppsats utan vetenskaplig täckning.

På punkt efter punkt har en rad larm punkterats och nu ska en särskild kommission granska panelen.

I förra veckan meddelade också chefen för FN:s klimatsekretariat, Yvo de Boer, att han avgår till sommaren.

Att krisen för IPCC sammanfaller med en av de bistraste vintrarna på decennier har givit skeptikerna mot klimathotet luft under vingarna.

Runt om i Europa och världen ifrågasätts nu forskningen som visar att människans koldioxidutsläpp höjt jordens temperatur.

Överdriven skepsis

Konspirationsteoretiker, forskare och bloggare fyller nätet med sina teorier. Men den svenske forskaren Markku Rummukainen vid SMHI – som också deltar i IPCC:s arbete – tycker att uppmärksamheten kring misstagen är oproportionerlig.

– Rapporten är på 2 500 sidor och utgår från tio­tusentals underlag, rapporter och artiklar. Det vore konstigt om det inte fanns enstaka fel, säger han.

Markku Rummukainen säger också att det finns tydliga data som visar att jorden blir varmare.

Klimatet handlar om utvecklingen under längre tid. Men även på kort sikt ser man skillnader. 90-talet var varmare än 80-talet, 00-talet varmare än 90-talet. Hur 10-talet blir är ännu oklart men preliminära rapporter visar att januari 2010 är en av de varmaste på över hundra år.

– Den globala genomsnittstemperaturen i januari var 0,6 grader högre än snittet.

”Normal variation”

Att det just nu är kallt i Europa är enligt Markku Rummukainen bara regionala skillnader.

– Det är någonting som händer oavsett klimat­förändringar. Vädervariationer handlar just i vårt fall om att det finns en ­naturlig kalluftsmassa på Arktis och en naturligt mild luftmassa på mellanlatituder och någonstans möts de. Var den gräns­linjen går varierar från år till år och från vecka till vecka. Då kan man få regionalt stora varia­tioner, säger han.

FAKTA

Skandalerna som avslöjar klimatpanelen IPCC

1 I privata mejl, stulna av datahackers, skriver forskningsledaren Phil Jones på East Anglias-universitetet om ett trick som får temperaturdata att framstå mer allvarliga än de i verkligheten var.

2 Himalayas glaciärer kommer smälta bort till 2035. Ett påstående som helt saknade vetenskaplig förankring och som nu tagits tillbaka.

3 Ett påstående om det allvarliga is- och snö­läget i Alperna och Anderna byggde på en studentuppsats.

4 I en rapport om Afrikas jordbruk har siffror blandats ihop. Att torrperioder kan minska skörden med 50 procent blev till påståendet att jordbruket kan minska med 50 procent till 2020.

5 IPCC påstod felaktigt att 55 procent av Nederländerna ligger under vattennivån. 26 procent är korrekt.

ARTIKELN HANDLAR OM