Dagens namn: Harald, Hervor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Klimathotet

Snart är ön borta

Maldiverna är på väg att sjunka i havet

vallar mot havet  Några pojkar har samlats med sina cyklar vid vallen i Maduwari. För 15 år sedan var det fast mark ända ut till muren av cementblock – i dag går vattnet till midjan. Och vattennivåerna gör redan familjer hemlösa på Maldiverna.   vallar mot havet  Några pojkar har samlats med sina cyklar vid vallen i Maduwari. För 15 år sedan var det fast mark ända ut till muren av cementblock – i dag går vattnet till midjan. Och vattennivåerna gör redan familjer hemlösa på Maldiverna. Foto: martin von krogh

MADUWARI, Maldiverna. Maduwari, mitt i den Indiska Oceanen, är bara en av Maldivernas cirka 1?200 öar.

Den högsta punkten når bara två meter över havet och öns dagar är räknade när havsnivån stiger.

En natt förra året spolades hus och land ut i Indiska Oceanen och trebarnsfamiljen Sharif förlorade sitt hem.

Till Aftonbladets specialsajt om Klimathotet

Vi når ön Maduwari med en liten motorbåt, det enda sättet att ta sig hit.

I skydd av stenpirar glider båten in en liten hamn där färgglada fiskebåtar med vimplar förtöjts. Det är som att komma till paradiset: turkosblått oändligt hav, vita sandstränder, vajande kokospalmer.

Det tar bara 20 minuter att gå runt denna idyll.

Men redan efter fem minuters gångväg på den norra sidan slutar idyllen och verkligheten tar vid. Stranden är smutsigt grå, bråte täcker sanden och några uttjänta fiskebåtar står undangömda i en glänta.

Tog år att spara pengar

Det var här, bara några stenkast från vattenfronten, som Ahmed Sharif, 32, hans fru Aishah också 32 och deras tre barn, Ibrahim 11, Abdulla och Aiminah 3, lät bygga sig ett hus.

– Det tog oss flera år att spara ihop pengar för att kunna bygga. Vi bodde hos min makes föräldrar tills vi kunde flytta in vårt eget hem, berättar Aishah.

Hon visar stolt upp bilder av huset i sin mobiltelefon. Det var vitt med blå dörrar. Inte särskilt stort: två sovrum, ett kök och vardagsrum. De la ner lite extra pengar för att möblera sitt eget sovrum med säng, garderob och byrå i samma stil. Där placerades tv, satellitmottagare och dvd-spelare.

Huset kostade runt 100 000 svenska kronor att bygga.

Läget var perfekt, bara ett stenkast från stranden med en hänförande utsikt över Indiska oceanen. Där fanns kylskåp, köksskåp och tvättmaskin.

Vid den här tiden fick Ahmed jobb med att reparera glasfiberbåtar på en annan ö. Hans lön på nästan 5 300 kronor i månaden räckte till att köpa mer möbler till det nya huset.

Nackdelen var att han var borta två månader i sträck.

Ön blev ett inferno

Klockan ett på natten för snart ett år sedan förvandlades paradisön till ett inferno.

Aishah och hennes tre barn sov när våldsamma vågor vällde in över deras hus. Vattnet sopade bort golvet och lager av sand som husgrunden vilade på.

Allt spolades ut i havet. Panikslagen och omtumlad ringde Aishah till sin man som befann sig på ön där han arbetade. Hjälplöst kunde han bara ge sin familj ett råd: Lämna huset och ta med barnen till grannarna.

– Skräckslagna och omtumlade sprang vi över till grannen som tog hand om oss. Den ena flodvågen efter den andra sköljde över vårat och några av grannarnas hus, säger Aishah.

Spolades ut i havet

Hon är liten och smal, ibland hörs inte hennes röst där hon står utanför det som bara för ett år sedan var familjens hem och berättar om den ödesdigra kvällen.

Hon bär en svart slöja över håret, ett par svarta byxor och en tunika i samma färg som täcker kroppen. De tre barnen leker bredvid medan hon berättar hur familjen drabbades av klimatförändringarnas konsekvenser.

Taket spolades också ut i havet. Tolv timmar senare försvann några av väggarna samma väg. Tillsammans med några grannar lyckas de rädda de mest värdefulla sakerna: tv:n, kylskåpet, dvd-spelaren, familjefotografierna och viktiga dokument.

Men de fina möblerna förlorades i havet.

Aishah tog med barnen och flyttade hem till svärföräldrarna. Ett år efter katastrofen bor de fortfarande kvar. 12 personer trängs i ett litet hus. Aishah och de tre barnen samsas i ett enda rum.

”Inte som eget hem”

Hon tittar på ruinerna av sitt hus. Ytterväggarna är borta. Bara skelettet finns kvar.

– Det är inte som att ha sitt eget hem, säger hon.

Ett rum är fortfarande intakt. Dit går en blå dörr som är låst med ett hänglås. Här har familjen gömt några av de saker som är för tunga och skrymmande för att ta med sig till svärföräldrarnas hus.

Byborna har börjat bygga en skyddsvall av cementblock på den korta sluttningen som leder ner till havet. Hittills når den ett tjugotal meter.

Ungefär 50 meter därifrån i havet står en halvfärdig vall tillverkad av stenar.

Här och där har vallen rasat samman och starka vågor bryter med jämna mellanrum igenom.

En man tittar på vallarna och berättar att här fanns fast mark mellan de två vallarna för bara 15 år sedan. Nu måste man vada i midjehögt vatten för att ta sig fram.

Jorden obrukbar

Öns befolkning, drygt 2 000 personer, för en ständig kamp för att förhindra att deras hem spolas ut i Indiska Oceanen. Vallar har byggts, dels ute vid bränningarna för att reducera vågornas kraft, dels vid sluttningen ner mot vattnet för att hålla sanden kvar och förhindra vattnet att välla in över land.

Problemet för Maduwari är inte bara att havsnivån stiger och hotar att översvämma hela ön och förstöra grundvattnet, som nu är så salthaltigt att man måste samla regnvatten i tankar för att kunna få tillgång till dricksvatten.

Jorden har blivit obrukbar också. Eftersom marken på ön eroderas förvandlas jorden till sand. Nu planteras växter som ska hindra den odlingsbara jorden från att blåsa iväg av starka vindar eller spolas bort av havet.

Aishah är född och uppvuxen på Maduwari och har svårt att tänka sig att bo någon annanstans än här.

– Jag är uppvuxen här och känner alla här. Det skulle vara väldigt svårt att flytta, säger hon.

Orolig för framtiden

Urban Hamid och Martin von Krogh på plats. Urban Hamid och Martin von Krogh på plats. Hon och maken Ahmed gick i den enda skolan på ön. Deras söner går där nu och om några år ska hennes dotter gå i samma skola.

Aishah inser att det kanske inte blir så.

– Jag tror att Maduwari kommer att spolas ut i havet inom en kort, mycket kort framtid säger hon och låter blicken svepa över Indiska Oceanen.

VAD GÖR DE ÅT PROBLEMET?

Havsnivån på jorden stiger med cirka två millimeter per år. För ett land som Maldiverna, vars högsta punkt sticker upp 1,8 meter över havet, är det en katastrof. Jorderosionen är omfattande. De maldiviska myndigheterna har vidtagit en del åtgärder för att lösa problemen.

  Flyttning: Just nu pågår förhandlingar med Indien om att få köpa land för att evakuera hela befolkningen dit.  PR-kampanjer: En hård kampanj drivs för att visa hur ett litet land som inte kan hållas ansvarigt för den globala uppvärmningen och har lovat att man 2020 ska övergå tilll förnyelsebara energikällor och inte behöva använda fossilbränsle.

I oktober skapade presidenten en enorm publicitet genom att sammankalla sina ministrar till ett regeringssammanträde under vatten. Presidenten och ministrarna höll mötet klädda i grodmansdräkter och syrgastuber, på tre meters djup.  Byggande av skydd: Man har låtit bygga en mur runt Male för att skydda mot en stigande havsnivå. Projektet sponsras av Japan.  Höjning av öar: Försök görs att öka höjden på några öar. Sand som tagits från andra områden pumpas upp för att öka landhöjden.  Plantering av växter: För att motverka erosion planteras växter vars rötter ska hålla jorden på plats.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet