Krismöte ska lösa knutarna i Köpenhamn

NYHETER

KÖPENHAMN. I natt höll Reinfeldt krismöte med världsledarna i Köpenhamn.

Målet: att rädda klimatavtalet.

– Vi är här för att göra skillnad, säger Fredrik Reinfeldt.

Strax efter klockan 23 i kväll anlände ledare för samtliga stora länder till Bella Center för ett sista försök att lösa knutarna i klimatförhandlingarna.

Under fördrinken till drottning Margrethes middag på Christiansborgs slott övertalade Reinfeldt ett tjugotal av de viktigaste stats- och regeringscheferna att återvända till förhandlingsbordet.

Tunga namnen dök upp

Och övertalningsförsöken gick över förväntan: USA:s utrikesminister Hillary Clinton dök upp, liksom EU:s Manuel Barroso, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Lars Lökke Rasmusen, Brasiliens president Lula da Silva och Indiens miljöminister Jairam Ramesh.

– Det viktiga är att få ett samtal, en ansträngning att försöka göra någonting. Att inte låta oss stoppas av formalia som har bundit det här mötet under alldeles för lång tid. Nu är det ledare som är på plats. Nu gäller det att visa ansvarstagande, säger Fredrik Reinfeldt.

Hård ton

Parterna har stått mycket långt ifrån varandra och tonen har bitvis varit hård mellan länderna. Går nattens förhandlingar Reinfeldts väg enas stats- och regeringscheferna om utsläppsmål och finansiering av klimatåtgärderna. Men troligare är att de enas om en viljeinriktning som de sedan skickar vidare till förhandlarna.

ARTIKELN HANDLAR OM