Amerikaner kan lära oss miljösamarbete

NYHETER

USA förbjöd nya bilar i tre år.

Utan protester – folk förstod att det var nödvändigt.

Vem får världens folk att förstå i dag?

Klimathotet kräver att utsläppen av koldioxid slutar stiga 2015 och sedan snabbt sjunker. Vi har sju år på oss att trycka på bromsen i stället för att gasa som vi gör just nu.

Det går. Under andra världskriget ställde amerikanerna snabbt om hela landet till vapenproduktion, efter japanernas bombning av Pearl Harbor. President Roosevelt deklarerade att USA skulle bygga 45 000 stridsvagnar, 60 000 flygplan och 20 000 luftvärnskanoner.

Sen gjorde de det.

Roosevelt förbjöd försäljning av nya bilar från 1942. Bilindustrierna blev vapenfabriker. Privat konsumtion ransonerades och bilkörning för nöjes skull stoppades.

Alla hjälpte till. Landets kvinnor blev fabriksarbetare och tusentals företagare bytte inriktning.

En ugnsfabrik började tillverka livbåtar. En annan gick över från karuseller till vapenbeslag. Smartast var nog korsettfabrikanten som i stället gjorde handgranatsbälten. Britternas premiärminister Winston Churchill konstaterade:

– USA är som en gigantisk ångpanna. När väl elden har tänts, så finns det ingen gräns för kraften som det landet kan skapa.

Allt blev möjligt på grund av japanernas attack.

I Storbritannien var invånarna lika målmedvetna, på grund av hotet från Hitler. Folk jublade när Churchill deklarerade:

– Jag har inget annat att erbjuda än blod, hårt arbete, tårar och svett.

I dag behöver vi krigstänket igen. Men med ett nytt fokus: skär ner på konsumtion, stryp delar av industriproduktionen, satsa på klimatvänliga produkter.

Ska det bli möjligt måste politikerna agera som Churchill. I åratal varnade han för Hitler, sedan besegrade han nazisterna. I dag måste världens politiker med all kraft få väljarna att inse att klimatförändringen hotar hela vår civilisation.

Så att folk inte blir galna när bensinpriset höjs, flygbiljetterna blir dyrare och köttet ransoneras. Utan i stället förstår varför vi alla måste byta livsstil. Med folket bakom sig får

politikerna ett helt annat handlingsutrymme.

Då hinner vi rädda Amazonas från att bli en öken, kuststäder runt hela världen från att översvämmas och en miljon arter från att utrotas.