Ny forskning: Du kan bli fet av dålig sömn

Studie visar – därför blir du hungrig om du lider av sömnbrist

HÄLSA

Sömnbrist gör din hjärna hungrig.

Det visar en ny svensk studie gjord på flera studenter.

– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta, säger Christian Benedict forskare vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

En ny studie från Uppsala Universitet visar att sömbrist kan påverka människans risk att bli överviktig.

Forskaren Christian Benedict har tillsammans med kollegorna Samantha Brooks, Helgi Schiöth och Elna-Marie Larsson från Uppsala universitet undersökt vilka regioner i hjärnan som styr vår aptit.

Studien har gått till så att man har undersökt hjärnorna hos tolv normalviktiga manliga studenter medan de tittade på bilder av livsmedel.

”Bli överviktiga på lång sikt”

Efter det jämförde man skillnaden mellan en natt god sömn och en natt utan sömn.

– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt. Därför är det viktigt att sova ungefär åtta timmar varje natt för att hålla en stabil och hälsosam kroppsvikt, berättar Christian Benedict i ett pressmeddelande.

Minimedia